Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kiska ovládol južné Slovensko, Fico dostal STOP kvôli Malinovej
Zdielať na

Kiska ovládol južné Slovensko, Fico dostal STOP kvôli Malinovej

DUNAJSKÁ STREDA/ČADCA / Na výsledkoch prezidentských volieb je zaujímavé to, že Andrej Kiska získal najviac hlasov na juhu a Robert Fico na severe. Natíska sa teda otázka, či to nejako súvisí s tzv. národnostnou kartou. Sever je v podstate bývalá bašta národniarov, na juhu prevažujú voliči maďarskej národnosti.

Kiska bodoval na južnom Slovensku

Obvody, kde novozvolený prezident Andrej Kiska, dosiahol najdrvivejšie víťazstvo, sa nachádzajú na juhu s prevažujúcou maďarskou menšinou. Či už je to obec Vrbová nad Váhom, obec Prša a ďalšie, kde si naklonil viac ako 98-percent voličov.   

V poradí treťou obcou, kde Kiska získal najvyšší počet hlasov, patrí obec Horné Mýto. "Je tu viac ako 98% obyvateľstva maďarskej národnosti, preto pán Kiska dosiahol taký dobrý výsledok," uviedol starosta obce Horné Mýto Eduard Zalka.

Čím si, ale takú dôveru získal? "Pán Kiska je čistý ešte. Dúfajme, že bude aj ako bol," hovorí obyvateľ Horného Mýta. "Za to sme nechceli Fica, lebo čo robil tu s Hedvigou Malinovou," dodáva ďalší obyvateľ. "Je to pravda, sklamal, lebo mal predtým také výroky, ktoré sa týkali priamo maďarskej menšiny," dodáva Zalka.

Na Kysuciach chceli Fica

Robert Fico bol úspešnejší na severe Slovenska, kde sa v minulosti tešila priazni Slovenská národná strana (SNS). Tam v niektorých obvodoch triumfoval veľmi výrazne. Napríklad v obvode Čadca. "Asi mu tu ľudia na Kysuciach viac dôverujú," myslí si obyvateľka Čadce.

Podľa primátora Čadce si premiér získal tunajších ľudí neustálymi návštevami v regióne. Pri osobných stretnutiach dokáže na Kysučanov zapôsobiť. "Aj jeho tvrdeniami, že má rád Kysučanov. Asi takto presvedčil ľudí," myslí si primátor Čadce Milan Gura.

Juh Slovenska vyčíta Malinovú

I keď sa na prvý pohľad možno nezdá, podľa viacerých politológov predsa len národnostný motív aj tu zapôsobil, i keď menej výrazne ako na juhu. "Zóna, kde bolo kedysi silné SNS, tá sa naklonila smerom k Robertovi Ficovi," uviedol politológ Ján Baránek. "Teraz to prešlo na Smer a Roberta Fica," dodáva politológ Peter Schutz.

Na juhu je to oveľa jednoznačnejšie. Voliči maďarskej národnosti to pánovi Ficovi zrátali. "Je tam kauza Hedviga Malinová, je tam kauza prezidenta Maďarska," myslí si Baránek. "To nebolo o Kiskovi, to bolo o tom, že sú proti Ficovi. Nemajú radi Fica pre jeho národnostnú politiku," dodáva Peter Schutz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy