Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pomsta priateľky. Peter vyhľadal pomoc mediátorky
Zdielať na

Pomsta priateľky. Peter vyhľadal pomoc mediátorky

BRATISLAVA / Pomsta je sladká. To si zrejme povedala tehotná žena, s ktorou sa nešťastný Peter odmietol oženiť. Následne mu totiž začala robiť napriek. Skutočné peklo sa však začalo až po narodení ich dieťaťa. Peter v zúfalstve napísal šesť stranový román mediátorke.

Nešťastný otec

Peklo nešťastného otca Petra, ktorý odmietol len sobáš nie svojho potomka, trvá už nekonečné štyri roky. Dieťa, ktoré svojho otca už ani nepozná, nevidel dva a pol roka. Najhoršie je však to, že práve ich syn je najväčšou obeťou pomsty. A čo teraz ?


Najhoršia, najzdĺhavejšia a zároveň najbolestnejšia je súdna mašinéria vo veci starostlivosti o dieťa. A ak aj padne verdikt, okamžite zaznie aj odvolanie zo strany matky. "Potom idú k jednému psychológovi, k druhému psychológovi. Prichádza odvolanie, pojednávanie v rámci odvolávania a tak ďalej. Tento cirkus je katastrofálny," objasnila mediátorka Renáta Názlerová.

Pre dobro dieťaťa

Naťahovačka o dieťa tak nemá konca a jeho otec Peter je z toho už zúfalý. Bojovať ale nechce prestať. "Obaja zabúdajú na to, že robia najväčší problém svojmu 4-ročnému synovi," povedala Názlerová. Toto je presne situácia, ktorú mediátor vie riešiť. Pokojným a nestranným prístupom si oboch rodičov vypočuje. A ak sú aj naďalej nahromadené emócie a výčitky, tak to vyčistí a urobí medzi nimi rovnováhu, aby sa vedeli na problém sústrediť.

"Je nevyhnutné, aby sa dohodli na spôsobe kontaktovania a starostlivosti o dieťatko a aby to aj dodržiavali,"
vysvetlila Názlerová. Ide o takzvané mediačné rodičovské dohody. Vždy ich ale ešte musí odklepnúť súd. Ten totiž posúdi či ich obsah sedí s oprávnenými záujmami maloletého. "V týchto dohodách si môžu dohodnúť úplne všetko. Čím je to podrobnejšie, tým je to lepšie," vysvetlila Názlerová. A aké je ponaučenie na záver? Keď bojujete proti sebe a predmetom sporu je dieťa nevyhrá nikdy ani jeden.

Mediátori vedia pomôcť zúfalým ľuďom s rôznymi problémami. Na akých princípoch je založená ich práca a množstvo príbehov zo života môžete sledovať aj TU.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy