Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Môže si multimilionár kúpiť funkciu prezidenta, pýta sa Fico
Zdielať na

Môže si multimilionár kúpiť funkciu prezidenta, pýta sa Fico

BRATISLAVA / Dvaja finalisti druhého kola prezidentskej voľby, premiér Robert Fico (Smer) a nezávislý kandidát Andrej Kiska, sa zúčastnili ďalšej predvolebnej debaty. Došlo na Kosovo, maďarskú kartu i miliardy.

Podpora prezidentov i kardinála

Andrej Kiska už o sebe nemôže hovoriť, že je občianskym kandidátom na prezidenta, pretože ho podporujú strany, ktoré kedysi tvorili zlepenec. V diskusnom dueli televízie Markíza k prezidentským voľbám to vyhlásil premiér a zároveň uchádzač o post hlavy štátu za stranu Smer Robert Fico.

"Vy nemôžete teraz hovoriť, že ste občiansky kandidát. Veď vy ste prijali podporu politických strán, ktoré v minulosti tvorili veľmi neúspešnú vládu,“ povedal Fico. "Kiska chce robiť zle, chce byť vyslovene opozičný prezident vo vláde. Lenže ja mám skúsenosti, mám podporu aj od viacerých prezidentov," dodal premiér.

Predseda vlády tak pripomenul, že jeho kandidatúru podporujú také významné osobnosti ako český či francúzsky prezident, predseda europarlamentu či kardinál Korec.

Môže si multimilionár kúpiť funkciu?

Kiska Ficove výroky odmietol s tým, že do predvolebného súboja vošiel ako nezávislý a nestranícky kandidát. "Všetky politické strany mali svojho kandidáta. Ja som dal verejný prísľub, že od žiadnej strany neprijmem ani cent na rozdiel od vás, komu celú vašu kampaň platí strana," reagoval Kiska.

"Ja si neviem predstaviť, keď niekomu zaplatí jeho strana celú kampaň, že ten človek sa potom postaví a povie, že oddnes som nezávislý," dodal. Fico Kiskovi odpovedal, že jeho strana dostala legitímny príspevok od štátu za výsledok vo voľbách, zatiaľ čo Kiska zarobil miliardy na predaji televízorov, práčok a teflónových panvíc. "Je otázka, či sa na Slovensku dá kúpiť všetko, či si ako multimilionár môžete kúpiť aj funkciu prezidenta," poznamenal premiér.

Obrovské riziko

Obaja uchádzači o post hlavy štátu sa nezhodli na otázke uznania nezávislosti Kosova. Kiska je presvedčený, že Slovensko by Kosovo uznať malo. Fica obvinil z používania maďarskej karty. "Trochu ma trápi, že dnes premiér vyťahuje túto otázku, akoby znova rozohral obľúbenú predvolebnú maďarskú kartu," konštatoval Kiska.

Fico chce podľa neho vystrašiť ľudí na Slovensku, obyvateľov južného Slovenska to však podľa neho uráža. "Príklad Kosova je dobrý príklad na to, aby sme povedali, aké obrovské riziko je, keď vstupuje do najvyššej ústavnej funkcie človek, ktorý nemá všetky potrebné informácie," myslí si Fico. Ak Kiska hovorí, že Kosovo treba uznať, podľa Fica hovorí o ohrození vážnych národnoštátnych záujmov.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú dnes podľa premiéra korektné, Fico však v Maďarsku stále vidí aj gardy či Jobbik. "A keď si čítate program týchto zoskupení, tak krajina ako Slovensko nemôže nikdy uznať Kosovo," ukonči debatu predseda vlády.

Najčítanejšie správy