Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Gašparovičová odchádza, nahradí ju jedna z týchto dám
Zdielať na

Gašparovičová odchádza, nahradí ju jedna z týchto dám

BRATISLAVA / Prezidentova manželka, žena, ktorá sa honosí titulom prvá dáma, môže byť len tichou ozdobou po boku svojho partnera. Ale rovnako sa môže stať aj aktívnou hráčkou v politike a v iných sférach.

Ficová nechce byť verejne známa

"Ona musí pomáhať tomu manželovi, pri plnení týchto úloh, v takých oblastiach, kde je vhodné, aby pomáhala," hovorí bývalá prvá dáme Emília Kováčová. Nech sa už do prezidentského paláca dostane ktorýkoľvek z kandidátov, úrad čaká generačná výmena, a to sa týka aj potenciálnych prvých dám.

Ak ste mali pocit, že aj medzi samotnými kandidátmi na post hlavy štátu je pre vás mnoho neznámych tvárí, dvojnásobne to platí pri ich partnerkách či partneroch. O manželke premiér Roberta Fica je verejne známe, že nechce byť verejne známa.

Úloh sa bude vedieť zhostiť na úrovni

"Má k medializácii negatívny postoj, je to verejnosťou vnímané ako istý ich princíp, ktorý si takto vzájomne uznali. Tam asi nejaké očakávania neboli," povedala sociologička Silvia Porubänová.

"Pán Fico a pán Kňažko sú už dlho v politike. Ich manželky bezpochyby vedia, čo by to znamenalo a čo by sa od nich očakávalo. A predpokladám, že by sa toho vedeli aj na úrovni zhostiť," dodáva odborníčka na protokol a etiketu Deana Lutherová. 

Nepovedali posledné slovo

O manželke Andreja Kisku, druhého účastníka druhého kola, nevie verejnosť prakticky nič. Tu však nie je až tak jasné, prečo. Po boku Andreja Kisku stála jeho dcéra Natália. Dcéra priniesla úspech napríklad aj úradujúcemu prezidentovi Českej republiky, Milošovi Zemanovi.

Manželky kandidátov síce doteraz mlčali, no to neznamená, že už povedali posledné slovo. A čoskoro uvidíme, či aj Slovensko bude mať prvú dámu, ktorá sa stane akčným miláčikom médií ako napríklad Michelle Obama.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy