Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako v Kocúrkove! Mestská časť musí zaplatiť cestu, aj keď ju nechcela
Zdielať na

Ako v Kocúrkove! Mestská časť musí zaplatiť cestu, aj keď ju nechcela

KOŠICE / Košická časť Pereš je známa nielen tým, že tam kedysi bývali "exboháči" Mojsejovci, ale aj tým, že sa tam dejú zvláštne veci podobné zjaveniam, ktoré si nikto nevie vysvetliť. Napríklad taká asfaltová cesta, ktorá sa zjavila zo dňa na deň.

Cestu niekto postavil bez objednania

Asfaltka je pre mnohých skutočne nevysvetliteľnou záležitosťou. Keďže ju bez rozhodnutia, bez výberového konania a podpisu starostu niekto postavil v priebehu jedného jediného dňa. No a teraz ako blesk z jasného neba prišla správa, že to musia zaplatiť všetci obyvatelia. Dokonca o tom rozhodol košický Krajský súd. Nad verdiktom krútia hlavami aj nestranní odborníci. 

"Toto rozhodnutie ma šokovalo. V prvom momente som si myslel, že sa sudca zmýlil," vyjadril sa starosta mestskej časti Košice - Pereš Jozef Karabin. Podľa neho by táto situácia mohla byť po rozhodnutí súdu vzorom pre všetkých špekulantov - prísť, postaviť bez objednávky, vyfaktúrovať a odísť. Bez vedomia mestskej časti sa totiž urobilo dielo, ktoré nikto nechcel, bez protokolu a bez zmluvy o diele.

Mestská časť musí platiť

Napriek tomu krajský sudca rozhodol, že cestu mestská časť zaplatiť musí. Miestnym sa ale nepáči ani ako cestu asfaltovali. Anglicky hovoriaci muži rozhadzovali asfalt lopatami, krivoľako rovnali valcom na chodníky a zaliali všetko, čo im prišlo pod ruku. "Komunikácia je krivá a nemá rovnakú šírku," sťažuje sa starosta. Celé to údajne zaplatila firma, v ktorej pracuje jeden miestny obyvateľ a tá potom sumu začala vymáhať od starostu. "Sudca povedal, že došlo k takzvanému obohateniu. Takže mestská časť Pereš sa obohatila týmto nekvalitným dielom, ktoré si vôbec neobjednala," vysvetlil starosta. 

Spoločnosť musela mať veľmi dobre zmapovaný právny poriadok Slovenskej republiky. Mestská časť teraz musí zaplatiť 24- tisíc eur. "Toto konanie je minimálne v rozpore s dobrými mravmi," vyjadrila sa právnička Adriana Kmecová. V prípade ak by najvyšší súd rozhodnutie košického krajského súdu potvrdil, miestnu samosprávu to môže položiť na lopatky. Firmy by tak podľa starostu mohli vykonávať práce podľa svojej vôle a dostali by za ne zaplatené, aj keď si ich nikto neobjednal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy