Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Súboj národov! Slovenky sú najlepšie, ponúkame dôkaz
Zdielať na

Súboj národov! Slovenky sú najlepšie, ponúkame dôkaz

BRATISLAVA/PRAHA / Nie je to tak dávno, čo Slováci žili s Čechmi v jednej republike a dokonale sme rozumeli jazyku toho druhého národa. Kým staršie generácie si bez problémov rozumejú dodnes, pre mladších sú výrazy ako velbloud alebo kedlubna španielska dedina. Tu je malý jazykový súboj národov.

Slovenky sú "najviac"

Podobné národy, podobné jazyky, myslia si Česi. "Mne sa páči Slovenčina ako jazyk. To je hrozne sexy," hovorí obyvateľka Prahy. "To je úplná pecka a Slovenky sú najviac," hovorí mladík z Prahy.

Kým Česi sa radi zasmejú na nami vyslovenom Ř, nás zasa bavia české pokusy o vyslovenie písmena ô či ľ. Česi majú z niektorých slovenských výrazov absolútnu španielsku dedinu. "Neviem cencúľ," hovorí obyvateľka. A čo taká veverička? "To sa vtipkuje, že drevokocúr, ale to nie je práve," dodáva.

Aj Slováci však niektoré výrazy majú problém zaradiť. "Ja som mal problém, lebo kapusta je po česky zelí a kel je po česky kapusta," hovorí Miňo.

Štartujeme 21. marca

Súboj národov bude mať premiéru na Jojke už v piatok 21. marca. Moderátori Michal Hudák a Martin Dejdar v ňom budú mať úlohu preverovať inteligenciu súťažiacich. Uvidíme kto na tom s vedomosťami bude lepšie, či Slováci alebo naši českí bratia...

Kto je lepší? Slováci alebo Česi? Už v marci si zmerajú sily vo veľkej televíznej šou Súboj národov! Zmerajte si sily a zistite, či máte vedomosti ako českí alebo slovenskí súťažiaci. Televízia JOJ prináša už v marci zábavný program Súboj národov vychádzajúci zo zahraničnej licencie. Prvýkrát sa formát Test nation objavil v roku 2001 v Holandsku a odvtedy sa vysielal v mnohých krajinách sveta. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy