Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti v Česku tolerujú drogy, šetrí to peniaze
Zdielať na

Policajti v Česku tolerujú drogy, šetrí to peniaze

PRAHA, BRATISLAVA / V Česku narastá počet vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom drog. Tamojšia vláda schválila vyhlášku ministerstva dopravy a stanovila hranicu minimálneho množstva drog, ktoré môže vodiča ovplyvniť. Na Slovensku ešte stále platí nulová tolerancia.

Donedávna boli riešenia zdĺhavé

U našich českých susedov narastá počet šoférov, ktorí si sadajú za volant pod vplyvom rôznych drog. V Česku bolo dokazovanie takéhoto nezákonného konania rovnako zdĺhavé ako u nás. Vyjadrovali sa znalci z odboru toxikológie a aj z psychiatrie.  "Priestupok bol potom často prejednávaný dlhšie ako rok a veľa z nich sa vôbec nepodarilo doriešiť, takže ide o zjednodušenie a zrýchlenie tohto konania," informoval český minister dopravy Tomáš Neřold.

Češi urobili krok k zjednodušeniu

Niektoré drogy sa v tele udržujú v malých množstvách ešte niekoľko hodín po užití, dokonca niekoľko dní. To však ešte neznamená, že vodič je pod ich vplyvom. Práve na tento fakt sa v Čechách prihliada a tým pádom sú riešenia jednoduchšie. "Limity, ktoré sú teraz stanovené pre jednotlivé návykové látky, sú pre účely tohto správneho konania. Ide tam o najnižšie hodnoty, ktoré možno dokázať," dodal Neřold. 

Existuje tak jasná hranica tolerovaného množstva drog v tele. Ak vodič tento limit presahuje, dopustil sa priestupku, ak je pod jeho hranicou, nie je jeho konanie v rozpore s právom. 

Zložitejšia slovenská cesta

U nás sa stále musí vypracúvať posudok, ako veľmi bol šofér pod vplyvom zakázanej látky. "To, či je vodič ovplyvnený drogami, sa zisťuje za pomoci znalca, toxikológa a lekárskeho vyšetrenia v spojení s odberom a laboratórnym vyšetrením biologického materiálu," prezradila hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová. 

Z odborného hľadiska sú malé množstvá či už alkoholu alebo drog v krvi pre riadenie auta neškodné. U drog sú však účinky na riadenie vozidla zatiaľ neprebádané. "To nie je jedna droga, ako je tomu pri alkohole, ale sú ich stovky. My nepoznáme tie účinky. Dokonca sú také drogy, ktoré už v organizme nezistíme, ale ich účinok ešte trvá," povedal odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica.

U nás i psychiatrické vyšetrenie

Ak znalec skonštatuje, že množstvo drogy mohlo negatívne ovplyvniť šoférovanie, bude riešený rovnako, akoby nafúkal nad jedno promile, čiže mu hrozí väzenie až na jeden rok. Okrem toho musí podstúpiť vyšetrenie u psychiatra, aby sa zistilo, či je závislý. V Čechách sa to nerieši, a tak naši susedia šetria nielen čas, ale i peniaze. "V prípade že nie, takýto človek by mal podstúpť sedenia u psychológa, čiže odborné poradenstvo," upresnila psychologička Hana Tichá.

V Česku bolo dokazovanie či vodič bol alebo nebol pod vplyvom drog rovnako zdĺhavé ako u nás. Vyjadrovali sa znalci z odboru toxikológie a aj z psychiatrie. V Čechách tak presne tento krok - znalecké posúdenie psychiatrom odpadá a šetrí sa nie len čas, ale aj peniaze.

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy