Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mimoriadna situácia v Kežmarku trvá! Zasadal krízový štáb
Zdielať na

Mimoriadna situácia v Kežmarku trvá! Zasadal krízový štáb

KEŽMAROK / Mimoriadna situácia v Kežmarku stále trvá! V pondelok zasadal krízový štáb mesta, ktorý rozhodoval o ďalšom postupe pri odstraňovaní následkov v kežmarských kasárňach, kde došlo v piatok k úniku ropných látok.

Veľká kontaminácia

"Cez víkend sa priestor monitoroval. Hasiči tam sypali Vapex, pomocou ktorého odstraňovali ropné produkty,“ uviedol pre médiá primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Od piatku popoludnia je v Kežmarku vyhlásená mimoriadna situácia. "Je predpoklad, vzhľadom k veľkej kontaminácii pôdy, že sa budú musieť dať sondy, ktoré zistia, do akej hĺbky a šírky je pôda zamorená,“ dodal primátor. Mimoriadna situácia bude podľa primátora pretrvávať až do odstránenia kontaminovanej pôdy.

Mesto zatiaľ nevie, v akom rozsahu je kontaminovaná pôda v areáli kasární. Hoci nádrže, v ktorých sa v minulosti skladoval vykurovací olej boli odstránené už asi pred 15 rokmi, k úniku oleja mohlo dôjsť nielen pri ich odstraňovaní, ale už oveľa skôr, počas samotnej prevádzky kotolne na vykurovacie oleje. "Je predpoklad, že k úniku mohlo dôjsť pri prečerpávaní alebo dopĺňaní týchto nádob, pri vyberaní nádrží alebo niečo mohlo ostať v potrubiach,“ povedal primátor. Podľa neho je predčasné obviňovať z úniku ropných látok firmu, ktorá odstraňovala nádrže.

Ropa unikala do rieky Poprad

Kežmarskí hasiči už v piatok umiestnili na miesto úniku, v rieke Poprad, „sorpčné rukávy“ a postupne počas celého víkendu zbierali ropné zvyšky z rieky. Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Eduarda Kolodzeja, dnes už hasiči neregistrovali únik ropných látok do rieky Poprad. Mohlo to byť spôsobené aj zvýšeným stavom hladiny rieky Poprad. VIAC TU.

Výsledky známe do dvoch týždňov

Podľa enviromentálnej konzultantky Zdeny Matejovej zatiaľ nie sú známe výsledky doterajšieho vyšetrovania Slovenskej inšpekcie životného prostredia. "Nepoznáme rozsah ani mieru znečistenia. Bude potrebné vybudovať monitorovacie objekty, na základe ktorých sa zistí, v akom rozsahu je to znečistenie,“ uviedla Matejová.

Na zistenie rozsahu úniku ropných látok bude podľa nej postačovať päť až šesť sond, ktoré zistia rozsah znečistenie podzemnej vody a zeminy. Výsledky monitoringu by mohli byť známe do dvoch až troch týždňov. Všetko však bude závisieť od rozhodnutia inšpekcie životného prostredia, ktoré môže určiť postup, akým sa bude riešiť celá mimoriadna situácia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy