Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Hasiči likvidovali oheň, kazil im to ale vietor
Zdielať na

Hasiči likvidovali oheň, kazil im to ale vietor

KEŽMAROK / Predpoveď počasia nepotešila hasičov. Tí sa len modlili, aby nikomu nezišlo v tomto veternom počasí, zakladať oheň. Vedia totiž veľmi dobre, čo všetko môže silný vietor spôsobiť. Paradoxne sa stalo presne to, čo nechceli.

Len traktory prekonali bahno

Požiar vypukol v ťažko dostupnom teréne, čo hasičov ani dobrovoľníkov nepotešilo. Museli prekonať prekážky a bahno. Neuľahčoval im to ani vietor. "Oheň nám rozfukuje ohniská, tá situácia je tu veľmi zlá," opísal riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku Eduard Kolodzej.

Oheň sa rozšíril len niekoľko kilometrov nad Osturňou (okr. Kežmarok). Hasičská technika nemala šancu dostať sa cez blato. Zvládli to len staré dobré nákladiaky a dedinské traktory.

Vietor fúkal 100 km/h

Na čele so šéfom šli hasiči pešo. Do rúk si zobrali lopaty a hasili. Na pomoc im prišiel aj vrtuľník, ale musel sa zo vzduchu vrátiť na základňu. "Vietor sa mení na víchor, dosahuje rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu. Nebolo možné, aby nám pomohol, musel sa vrátiť," dodáva Kolodzej.

Kde zlyhá technika, nahradí ju ľudský faktor. Inak tomu nebolo aj v tomto prípade. Hasičom na pomoc prišli aj samotní dedinčania, a to aj napriek tomu, že pohybovať sa po lese bolo veľmi nebezpečné.

Vietor bol tak silný, že padali stromy a boli ohrození nielen profesionálni hasiči, ale aj dedinčania. "Bolo to náročné, hlavne preto, lebo fúka silný vietor, ale tak postupne sa to dalo," opísal svoj zážitok Jozef.

70 ľudí hasilo

Približne 70 ľudí bojovalo s požiarom len preto, že si niekto zabudol prečítať predpoveď počasia. Hoci sa už včera vedelo, že sever Slovenska potrápi vietor, niektorých pracovníkov to neodradilo. Podľa dedinčanov pálili na mieste požiaru haluze a pravdepodobne pre vietor sa nepovšimnutá iskra opäť rozhorela.

Téme sa venuje reportérka Maja Pavlíková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články