Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodiči, pozor! Hrozia prísnejšie tresty pre mladých šoférov
Zdielať na

Vodiči, pozor! Hrozia prísnejšie tresty pre mladých šoférov

BRATISLAVA / Mladí za volantom spôsobujú vážne dopravné nehody a jednoznačne patria medzi najrizikovejšich vodičov. Európski inštruktori preto volajú po dlhšom výcviku v autoškole a tiež tvrdších trestoch.

Expert sa prikláňa k prevencii

"16 percent všetkých nehôd sú mladí do 24 rokov," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová. Aj poisťovne dobre vedia, prečo sú poistky pre mladých vodičov najdrahšie.

"Napríklad motoristi vo veku 20 rokov spôsobia až dvakrát toľko dopravných škôd ako vodiči vo veku 35 rokov," tvrdí hovorkyňa poisťovne Lucia Makayová.

Inštruktori z Európskej federácie autoškôl si preto myslia, že tresty pre mladých vodičov by mali byť prísnejšie. Zmeny v zákone sa však u nás vraj zatiaľ nepripravujú. Dopravný expert sa preto skôr prikláňa k prevencii.

Kurzy budú trvať dlhšie

"Ja si myslím, že každý mladý človek by mal prejsť psychotestami - tam už sa dá veľa vecí odhadnúť," myslí si dopravný konzultant Maroš Palesch. V  celoeuropskom meradle sa tiež uvažuje o tom, že kurz v autoškole by mal trvať dlhšie. Ani táto novinka však u nás zatiaľ nemá podporu.

Budúci vodič, ktorý absolvuje celý kurz, by podľa viacerých slovenských inštruktorov nemal mať problém zvládať riadenie auta. Samozrejme - ak absolvuje celý kurz.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy