Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zachránili ste ľudský život? Môžu vás čakať súdne opletačky
Zdielať na

Zachránili ste ľudský život? Môžu vás čakať súdne opletačky

BRATISLAVA / Zákon hovorí, že sme povinní pomôcť pri dopravnej nehode. Avšak dvaja muži sa dostali do situácie, že za pomoc v život ohrozujúcej situácii nedostali poďakovanie, ale žalobu. Ťahali sa celé roky po súdoch.

Život verzus smrť

O živote a smrti rozhodujú sekundy a ľudia. Niektorí však na to doplatili. Tí, čo privolali pomoc, museli aj sami bojovať o záchranu zranených. 

"Upadol do bezvedomia, museli sme ho ťahať z auta," rozprával svoj zážitok z dopravnej nehody záchranca ľudského života. Poďakovania sa nie vždy človek dočká a častokrát sa jeho pomoc obráti proti nemu samotnému. "Obvinil ma, že som mu z auta odcudzil obálku, v ktorej mal 10 tisíc eur," pokračuje v rozprávaní.

8 rokov problémov

Ďalší muž sa dostal do ešte zložitejšej situácie. V deň, keď bojoval o život zranenej ženy, zničil jemu samému ďalších jeho osem rokov! Zachránená žena ho totiž obvinila z ublíženia na zdraví! Pretože jej prvú pomoc poskytol neodborne. Asi by sa títo ľudia mali zamyslieť nad momentom, keď ich život visel na vlásku.

"Je určite lepšia neodborná pomoc ako žiadna," vysvetľuje Boris Chmel, hovorca operačného strediska ZZS SR. "V prípade neposkytnutia pomoci hrozí aj dvojročné väzenie. Ak ju neposkytne účastník nehody, trestá sa väzením až tri roky," upozorňuje Andrea Dobiášová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. 

Zákon nad životom

Zákon, ktorý prikazuje občanom pomôcť v prípade nehody, týchto ľudí vôbec nechráni. Akékoľvek zaváhanie alebo chyba, ktorá môže mať trvalé následky, môže záchrancovi skomplikovať život. Hrozí, že skončí na súde.

Podľa paragrafu 418 Občianskeho zákonníka je zrejmé, že ak spôsobená škoda je nižšia ako tá, ktorá mohla vzniknúť, nenesieme za ňu zodpovednosť. Čiže, ak vytiahnete telo zraneného z dymiaceho auta, odtiahnete ho do bezpečia a auto o niekoľko minút nato vybuchne, nemôžu vás viniť za žiadne zranenia alebo zhoršenie zdravotného stavu. Ak však k výbuchu nedôjde, prihliada sa na každý prípad individuálne.

"Dokazovanie závisí od zabezpečených dôkazov, avšak musia sa zohľadniť všetky okolnosti. Aký úmysel mala tá osoba pomôcť," objasňuje Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Ojedinelé prípady

Obdobných sporov síce nie je veľa, ale ľudia postupne môžu začať uvažovať, či sa im vôbec oplatí zastaviť a pomôcť pri nehode. Aj nami oslovení odborníci sa zhodujú, že ochrana ľudí, ktorí pomôžu v kritickej situácii, kedy ide o život, u nás skutočne chýba.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy