Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Premnožené holuby do plynu! Realita na Slovensku...
Zdielať na

Premnožené holuby do plynu! Realita na Slovensku...

BRATISLAVA / Nalákať do klietok a hodiť do plynovej komory. Aj takto slovenské mestá bojujú proti premnoženým holubom! Ľudia, ktorí videli prácu najatých firiem na vlastné oči, spisujú jednu sťažnosť za druhou a pýtajú sa, či je to vôbec legálne.

Problém vyrieši plyn

"Keď som to videla, ja odvtedy nespím. To je ničo strašné," neskrýva pohoršenie obyvateľka Šamorína. Natlačiť niekoľko stoviek holubov do malých kovových klietok a potom ich hodiť do plynu, je rýchle, efektné a dokonca aj legálne. Ale samotný problém to nerieši. "Neriešime prevenciu. Práve toto je problém na Slovensku. A to nie len v oblasti zvierat, ale vo všetkom," myslí si predseda Slovenskej aliancie ochrancov zvierat Juraj Eliáš.

Za odchyt a utratenie holubov mestá ročne zaplatia aj tisíce eur! Napríklad taká Dunajská Streda, ktorá si služby odborníkov najíma pravidelne, v minulom roku zaplatila 18 000 a tento rok ich bude musieť investovať znova. Kusy, ktoré lov prežili sa budú s radosťou rozmnožovať ďalej. "Pokiaľ sa urobí len odchyt zvierat, je to len krátkodobé riešenie problému," vysvetľuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Nielen choré jedince

Nehovoriac o tom, že ani mesto ani obec na takýto postup nemajú vždy právo. Iba ak sú jedince choré. "Hovorili, že budú skúmať ich zdravotný stav. Potom som sa však dozvedela, že to nie je pravda," hovorí o svojej skúsenosti obyvateľka Šamorína. V rukách však máme rozhodnutia, ktoré jasne hovoria, že v niektorých prípadoch nákaza potvrdená nebola!

"Nedošlo k prevereniu toho, či skutočne je výskyt zoonóz, teda ochorení a aký je ich vplyv na chorobnosť obyvateľstva," hovorí správca nadácie Niki a Steffi Jana Galová.

Holubníky sú riešením

Verejnosť, občianske združenia, aj Štátna veterinárna správa sa zhodujú, že jediným rozumným riešením je vybudovanie takzvaných holubníkov. Napríklad podľa vzoru Viedne. Vďaka nim by holuby zmizli z balkónov aj zo striech budov a veľkosť populácie by sme mohli veľmi jednoducho ovplyvniť. "Napríklad sterilizáciou alebo odoberaním vajíčok," upresňuje Jozef Bíreš.

Spomenúť tiež treba pravidelnú dezinfekciu, odčervovanie a veterinárnu starostlivosť, vďaka ktorej by sme riziko akejkoľvek nákazy zrazili na minimum. Aj v kauze holub však platí - že načo si také na Slovensku nemáme peniaze. "To, že budú zvieratá pod kontrolou a zabráni sa možnej nákaze je oveľa lepšie riešenie, ako vyhadzovať veľa peňazí za usmrcovanie," myslí si predseda Slovenskej aliancie ochrancov zvierat Juraj Eliáš.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy