Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Brutálne útoky osadníkov na východe, politici majú plán...
Zdielať na

Brutálne útoky osadníkov na východe, politici majú plán...

BRATISLAVA, VRANOV NAD TOPĽOV / Útoky osadníkov na východnom Slovensku naberajú na obrátkach. V utorok preto zasadal Branno-bezpečnostný výbor parlamentu. Podľa starostu Sačurova, kde boli zaznamenané posledné útoky, sú ostatní obyvatelia už takí znechutení, že ich na polícii ani nehlásia. Politici uvažujú o znížení vekovej hranice pre trestné činy mladistvých.

Útoky riešil už aj parlament

Obec Sačurov, východné Slovensko 14. február 2014. 65- ročného pána Andreja obkľúčia 7 mladíci z neďalekej osady. "Zrazu na mňa pred domov smútku partia cigáňov na mňa zaútočila. Chceli odo mňa peniaze," opísal útok napadnutý dôchodca. A výsledok? Zlomené zápästie, pomliaždeniny hlavy a modriny po celom tele.

Katastrofálnu situáciu ohľadom neprispôsobivých občanov, prišiel v utorok 25. februára osobne riešiť do parlamentu už aj starosta Sačurova. Podľa neho sú ľudia natoľko znechutení, že mnohé prípady už ani len nenahlásia. "Ľudia sú znechutení z toho, aby to hlásili. Lebo viac času strávia na polícii s výpoveďami, dostanú papierov domov a nakoniec je na papieri napísané, buď to maloletý alebo mladistvý," vysvetľuje starosta Sačurova Peter Barát.

Kritika polície

A čo s tým budú naši politici robiť? Vypočuť si starostove slová nemohol prísť ani minister Kaliňák, ktorý v Budapešti rieši situáciu na Ukrajine.

"Policajti majú dnes absolútne prevrátené hodnoty. Ležia v kríkoch, sú schovaní za stromami, chytajú vodičov miesto toho, aby boli policajné hliadky v tých oblastiach, ktoré sú kritické," myslí si poslanec NR SR Ľubomír Galko.

Zníženie vekovej hranice trestných činov

"Na vyjadrenia pána poslanca Galka nebudeme reagovať, polícia si robí svoju prácu. V samotnom Sačurove je policajná stanica, ktorá má momentálne piatich príslušníkov a plánujeme tam dodať ďalších dvoch príslušníkov policajného zboru," uviedol Ivan Netík z tlačového oddelenia ministerstva vnútra SR.

Do hry najnovšie vstupuje aj zníženie vekovej hranice pre trestné činy mladistvých. Začína sa uvažovať už od 13-tich rokov. "Je to na odborníkoch, aby sa na zmenách dohodli. Ak tak urobia, tak samozrejme parlament bude za zmenu," povedal predseda Brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy