Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislava má nové kamery, majú pomôcť polícii
Zdielať na

Bratislava má nové kamery, majú pomôcť polícii

BRATISLAVA / Výtržníci a zločinci to majú v hlavnom meste o čosi ťažšie. Od nového roka totiž funguje v Bratislave vynovený a vylepšený kamerový systém. Nové kamery dokážu zachytiť nielen detaily tváre, ale aj evidenčné číslo auta na vzdialenosť až neuveriteľných 500 metrov.

200 tisíc eur

Na bezpečnosť v hlavnom meste dohliada momentálne už 82 kamier. Koncom roku 2013  ich pribudlo už 14. Prispelo na ne mesto aj štát, a to sumou prevyšujúcou 200 tisíc eur.

"11 kamier bolo rozmiestnených v MČ Vajnory, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Ružinov," tvrdí náčelníčka MsP Zuzana Zajacová. "My sme navrhli do rozpočtu vyčleniť 250 tisíc na obnovu vianočných stánkov, poslanci ale povedali , že stánky počkajú - dejme to do kamier," dodáva primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Zachytáva obrázky do 500 metrov

Kamery dokážu zachytiť nielen požívanie alkoholu na miestach, kde je to zakázané, či venčenie psa bez vôcky alebo zlé parkovanie. Pomáhajú tiež pri objasňovaní vážnych trestných činov. A to vďaka tomu, že dokážu detailne zmapovať široké okolie.

"Kamera, ktorá je umiestnená na nejakom stĺpe či dome dokáže obsiahnuť oblasť až 360 stupňov okolo svojej osy a zachytí ŠPZtku auta aj na 500 metrov ďaleko," hovorí starší inšpektor Patrícius Zelenák.

Rizikové miesta

Kamery možno využiť napríklad pri vyšetrovaní lúpežných prepadnutí bánk, kedy polícia môže zmapovať nielen pohyb páchateľov, ale aj auto, z ktorého ušiel páchateľ. Kamery tiež nedávno pomohli v ostro sledovanému útoku údajných neonacitov v Nitre. Vďaka nim je dobre vidieť celý priebeh bitky. VIAC TU.

Kamery si chvália aj samotní strážnici. Môžu tak dohliadať na priebeh rôznych akcií v meste ale aj na rizikové miesta - ako je napríklad nechválne známy bytový dom Pentagon.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy