Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislava je zalepená žuvačkami, pokuta 33 eur je na smiech
Zdielať na

Bratislava je zalepená žuvačkami, pokuta 33 eur je na smiech

BRATISLAVA / Žuvačky boli v minulosti vzácny a podpultový tovar. Kým v časoch hlbokého socializmu sme ich považovali za niečo, z čoho sme mali ohromnú radosť, dnes sa z nich stala hotová pliaga ulíc! Sú totiž všade! Na chodníkoch, na lavičkách a možno aj na vašich topánkach či nohaviciach. Najhoršie však je, že sa ich asi tak skoro nezbavíme.

Čistenie je pridrahé

Na prvý pohľad vyzerajú ako fľaky od farby alebo pamiatka na holuby. Sú to však žuvačky a napríklad Obchodná ulica v Bratislave, je nimi posiata kompletne celá! Žuvačková realita je v našich mestách neveselá. Na niektorých uliciach zaberajú až neuveriteľne veľkú plochu chodníkov.

A zrejme aj zaberať budú, lebo samosprávy nemajú peniaze a ani chuť na ich odstránenie. "Ide o náklady, ktoré sa pohybujú na úrovni niekoľkých desiatok tisíc eur," uviedol riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Žuvačky sa totiž odstraňujú ručne a to špachtľami alebo chemikáliami, a preto je to tak finančne nákladné.

Smiešnej pokuty sa ľudia neboja

Rovnaký problém však máme na celom území Slovenska. Čiastočne za to môže výška pokuty za odhadzovanie žuvačiek. "Za tento priestupok hrozí pokuta do výšky 33 eur," upresnil výšku sumy hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Polícia si však presné štatistiky pokút nerobí, a tak sa vlastne nevie, či už niekto pokutu za odhodenie žuvačky dostal. A aj keby, pre ľudí to vraj nie je veľká vec. "Ľudia si z pokuty 33 eur ťažkú hlavu nerobia," dodal Ľubomír Andrassy.

V zahraničí majú ľudia rešpekt

V Trenčíne bojujú proti prilepeným žuvačkám špeciálnym strojom. "Na prístroji sú tri rotačné kefy a za pomoci pary sa žuvačka rozpustí a ľahšie odstráni," vysvetlil muž, ktorý s prístrojom pracuje.

V Prahe zase úrady hrozia za odhadzovanie žuvačiek vysokou pokutou a to až do výšky 30-tisíc českých korún. Jediné miesto na svete, kde žuvačky zakázali predávať a aj kupovať je Singapur. A toto opatrenie im zabezpečilo krásne a čisté chodníky. Niekedy to však nie je len o príkazoch a zákazoch.

"Je to o mentalite a nastavení človeka. Lebo ak sa pozriete do iných európskych krajín, tam si človek nedovolí vypľuť žuvačku na zem, ale ju radšej odhodí do koša," hovorí Ľubomír Andrassy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy