Skoro jasno
20°
Bratislava
Kam po strednej? Výber vysokej školy je dôležitý
Zdielať na

Kam po strednej? Výber vysokej školy je dôležitý

BRATISLAVA / Čas pre študentov stredných škôl sa kráti. Budú sa už totiž musieť rozhodnúť, či pôjdu ďalej študovať na vysokú školu alebo si nájdu prácu. Pomôcť rozhodnúť sa vám môže aj špecializovaný veľtrh vysokých škôl. Vedeli ste napríklad, že v Bratislave máme aj námornú vysokú školu?

Vybrať si môže každý

Právnici, ekonómovia, manažéri. Každý podľa svojho gusta. V jednotlivých stánkoch vysokých škôl sa študenti dozvedia všetko, čo potrebujú k tomu, aby sa na ňu dostali.

Aby ste boli úplne v obraze, na Slovensku máme napríklad aj vysokú námornú školu, ktorej súčasťou je 12 mesačná prax na námornej lodi. Ten, kto sa ju vraj rozhodne študovať, o prácu sa báť nemusí.

"Pripravuje budúcich námorných dôstojníkov a v súčasnej dobe sa špecializujeme na pozície námorných strojných dôstojníkov," vraví Iveta Borošová z Vysokej námornej školy.

Vybrať si však môžete aj z tradičných vysokých škôl, ktoré takisto majú čo ponúknuť. "Máme najvyššie platy a najmenšiu nezamestnanosť spomedzi všetkých univerzít," hovorí Peter Pištek zo Slovenskej technickej univerzity.

A čo tí, čo sa nikam nedostali?

Čo teda musíte urobiť v prípade, že sa nedostanete na školu a ani si nezoženiete prácu? "Musia sa zaevidovať do siedmich kalendárnych dní po skončení toho statusu študenta, ktorý majú do 31. augusta," doplnila Viera Sadloňová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy