Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V Medzilaborciach chcú karneval bez osadníkov, vraj smrdia
Zdielať na

V Medzilaborciach chcú karneval bez osadníkov, vraj smrdia

MEDZILABORCE / Osadníci z Medzilaboriec cítia obrovskú diskrimináciu. Ich deťom v základnej škole vraj povedali, že školský karneval je iba pre bielych a oni majú zostať doma. Odôvodnili to slovami, že sú špinaví a smrdia. Vedenie školy sa od rasizmu dištancuje a tvrdí, že rozdiely sa nerobia.

Deti majú šváby a vši

Rómovia z Medzilaboriec sa na jednej strane cítia byť diskriminovaní, no na druhej strane sami priznávajú, prečo by ich deti na karneval ísť nemali. "Deti nemohli na karneval, pretože smrdia. Deti majú šváby, vši majú," hovorí obyvateľ Medzilaboriec. 

Všetko vraj preto, lebo sa nekúpu. A nekúpu sa, pretože teplá voda im netečie tak, ako by chceli. A to preto, lebo za ňu neplatia. "Voda sa púšťa len 15 minút. Za 15 minút nemáte ochotu sa okúpať, aj deti všetky možné," dodáva osadník. "Stále robia rozdiely medzi bielymi a cigánmi," dodáva obyvateľ Medzilaboriec.

Eriku v škole nemáme

"Nie, pravda to nie je, na karnevale boli všetky deti, aj rómske, aj nerómske," tvrdí riaditeľka školy Emília Kocanová. Na akcii sa naozaj nachádzali aj rómske deti. "Volám sa Michal a som vojak," predstavil sa žiak Michal.

Marek tvrdí, že dnes v škole síce bol, no učiteľka, ktorej priezvisko si nepamätá, ho vyhodila. "Mal som masku čerta, išiel som na karneval a ma vyhodili von. Povedali, že smrdím," hovorí Marek. "Musím podotknúť, že učiteľku s menom Erika v tejto škole ani nemáme," dodáva riaditeľka.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy