Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
AUTENTICKÉ VIDEO. Takto vidia vodiči chodcov s baterkou, hrozí tragédia
Zdielať na

AUTENTICKÉ VIDEO. Takto vidia vodiči chodcov s baterkou, hrozí tragédia

BRATISLAVA / Vieme ako sa môžete stať neviditeľnými! Stačí, ak si ako chodec zvolíte tmavé oblečenie a nedáte si na seba žiadny reflexný prvok. Vodič vás večer na ceste jednoducho nemá šancu vidieť. Takéto nehody sa väčšinou končia tragicky. Použitie reflexných prvkov poprípade aj baterky vám pritom môže zachrániť život, samozrejme pri rešpektovaní istých pravidiel.

Chodci s baterkami

"Dobrý deň, chcela by som upozorniť na chodcov, ktorí čoraz častejšie kráčajú popri ceste s baterkami v ruke. Vodičov to oslepuje. Je to čistý hazard so životom," píše sa v liste diváčky televízie JOJ.

V reportáži pod článkom vám predvedieme ako v praxi vyzerá chodec s baterkou kráčajúci popri ceste. Ide však len o názornú ukážka a rozhodne to nikdy neskúšajte.

Oslepený vodiči

Ak totiž baterku požijete vyslovene iba ako reflexný prvok a nie účelovo, teda na osvetlenie cesty, vodič vidí len silné svetlo. "Vodič sa na chvíľu dostane do toho stavu, že nevidí. Tým pádom šliape na brzdu na mokrej vozovke a môže dostať šmyk s ďalšími následkami," upozorňuje psychológ Karol Kleinmann.

Psychológ a aj dopravný analytik ale napriek všetkému používanie bateriek pri ceste vítajú! Ale pozor! Len za týchto podmienok! "V kombinácii s reflexnými prvkami a keď si chodec zasvieti pred seba, aby videl, čo je pred ním na ceste," radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Reflexné prvky alebo baterka?

V takom prípade, vodič uvidí už len svetlo, ktoré mu nesvieti priamo do očí, včas vás zbadá a môže zareagovať. V našom prípade boli autá opatrnejšie a pribrzďovali. Prečo ale chodci začínajú čoraz viac používať pri cestách baterky? Odpoveď, ako už býva zvykom, končí pri financiách. "V mnohých malých obciach na Slovensku nie je v rozpočte na verejné osvetlenie alebo šetria, takže šetrí sa hlavne na tomto," dodáva Maroš Palesch.

Reflexný pásik je rozhodne bezpečnejší a neoslepí tak ako baterka. Šoféri v Malatinej mali nevšedný pohľad. Desiatky ľudí, ktorí boli oblečení zväčša v čiernom, opúšťali kostol. Našťastie pre vodičov to nebol žiaden problém. Veriaci doslova svietili.

Školenie v kostole

Začalo sa to v božom stánku, policajti aj so svojím farárom veriacim všetko vysvetlili. "So zákonom o cestnej premávke prišla povinnosť od 1.januára nosiť reflexné prvky pre chodcov," vysvetľoval veriacim miestny farár.

"Podstatné je, aby sme ľudom ukázali, že nosenie reflexného prvku alebo odevu je podstatné pre to, aby sme chránili ich život a zdravie," dodal Tibor Šándor z ORPZ Dolný Kubín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy