Jasno
16°
Bratislava
Kedy je vodič povinný dať prednosť chodcovi
Zdielať na

Kedy je vodič povinný dať prednosť chodcovi

BRATISLAVA / Každý deň sa na slovenských cestách stane mnoho dopravných nehôd. Výnimkou nie sú ani kolízie áut s chodcami. Častokrát je dôvodom nevedomosť vodičov a aj samotných chodcov o pravidlách cestnej premávky. Pozrite sa, kedy ste povinný dať chodcovi prednosť na priechode.

Vodič verzus chodec

V momente, keď vstúpite na priechod pre chodcov, je vodič povinný zastaviť. Hlavne na toto pravidlo sa počas kontroly v pondelok zamerali policajti. Prvý zastavený vodič mal pravdepodobne veľmi naponáhlo. Pozornému policajnému oku jeho priestupok neušiel. Na mieste dostal pokutu 60 eur. Nebol jediný, ktorý musel platiť pre svoju nepozornosť alebo ľahostajnosť.

"Počas kontroly policajti zistili celkovo 32 priestupkov, z toho 3 boli vyriešené napomenutím," uviedla hovorkyňa Krajskej polície Karina Považanová. Ďalšie dva priestupky boli oznámené na prejednanie. V 14 prípadoch vodiči prekročili maximálnu povolenú rýchlosť, v piatich prípadoch zadržali vodičáky.

Povinnosť pustiť chodca

Pri pohľade na nerozhodných chodcov pri priechodoch cez cestu, to vyzeralo tak, že ľudia nevedia kedy má vodič pred priechodom zastať a kedy nie. Takto odpovedali oslovení ľudia. "Vôbec netuším, asi keď stojí pri priechode pre chodcov? Musia tam stáť aspoň traja ľudia. Keď chodec vstúpi na prechod, tak to už je na vlastné riziko a keď stojí na chodníku, tak by mal vodič zastať. Auto by malo zastať až keď som už na prechode."

Až posledná odpoveď bola správna. Vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pričom ho nesmie ohroziť. Neplatí to na vodičov električiek.

Alkohol za volantom

Po odchode policajtov z miesta kontroly to vyzeralo tak, že vodiči veľmi rýchlo zabudli na opatrnosť a zákony. Chodci mali na niektorých miestach opäť problém dostať sa na druhú stranu.

Policajti sa počas kontroly nezameriavali len na to, či vodič pustí chodca alebo nie. V rámci kontroly dali 42 vodičom fúkať. Jeden z kontrolovaných aj nafúkal. 51-ročný Jozef z Bratislavy, ktorý išiel na diaľnici smerom do Senca nafúkal viac ako 1,7 promile alkoholu. Vodičovi hrozí väzenie až na jeden rok. A tí ostatní si z dnešného dňa snáď zoberú ponaučenie.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy