Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Košiciach už kúria, niektorí obyvatelia stále mrznú
Zdielať na

V Košiciach už kúria, niektorí obyvatelia stále mrznú

KOŠICE / Nepríjemná porucha odstavila časť mesta od tepla v sobotu večer, keď udreli mrazy. V sobotu nikto nevedel, kedy bude porucha odstránená. Podľa obyvateľky Košíc na dispečingu poruchovej služby nedvíhali telefón.

Už kúria, nie však všade

Mrazivá pohroma sa po uplynulej noci pre Košičanov zrejme skončila. Za výpadok tepla mohlo zrejme popraskané teplovodné potrubie. To malo za následok výpadok tepla a dodávky teplej vody do väčšiny bytov. Radiátory začali chladnúť už po 16-tej hodine a Košičania tak museli noc stráviť  pod hrubými perinami.

Vonku totiž panovala krutá zima s pocitovou teplotou až 19 stupňov pod nulou. V niektorých bytoch si ľudia namerali len plus 16 stupňov. Poruchu odstránili o tretej nadránom, no teplo sa nedostalo naraz do všetkých bytov v meste. Ešte dnes popoludní nás však kontaktovali viacerí diváci, že ich radiátory sú studené a v bytoch musia byť oblečení v bundách.  Pravdepodobnou príčinou vážnej poruchy bolo prudké ochladenie, čo nevydržalo potrubie.

Ľudia vyťahujú bundy aj ohrievače

"V Košiciach vypadlo kúrenie a na dispečingu nedvíhajú telefón," napísala jedna z diváčok TV JOJ v sobotu večer. "Vytiahol som z pivnice elektrický ohrievač, lebo tu sa nedá pracovať," hovorí pracovník SBS služby. 

V Košiciach bola fujavica, 9 stupňov pod nulou a obyvatelia mesta spozorovali, že teplota v ich bytoch klesá. Pohotovostná linka teplární bola však takmer nedostupná. "Už to cítime v bytoch. Obliekame si vetrovky, niektorí ohrievače vyťahujú," tvrdí obyvateľka Košíc.

Popraskané potrubie

To, prečo sa Košičania ocitli bez tepla, má hneď niekoľko príčin. Podľa našich informácií môže za to prasknuté potrubie parovodu. Pracovníci pohotovostnej služby musia presné miesto úniku nájsť. Až potom začnú so spúšťaním niektorých častí mesta.

Vyzerá to tak, že to potrvá hodiny. "Máme haváriu, týka sa to celých Košíc," uviedol dispečer na linke nahlasovania porúch košických teplární v sobotu. Podľa dispečera má byť porucha odstránená v nočných hodinách zo soboty na nedeľu.

"V čase o 15:54 hod. došlo k rozsiahlej netesnosti na 17.etape - OST 17040, čo neskôr spôsobilo netesnosti na horúcovodnom systéme 5. etapa a následne výpadok zdroja TEKO, a.s. V súčasnosti sa pracuje na odstraňovaní netesnosti a na nábehu TEKO, a.s. Postupné obnovenie dodávok tepla predpokladáme v nočných hodinách. Zákazníkom spoločnosti sa za vzniknutú situáciu ospravedlňujeme," píše sa v stanovisku spoločnosti Teplárne Košice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy