Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Masáž novorodencov, áno či nie?
Zdielať na

Masáž novorodencov, áno či nie?

BRATISLAVA / Umrnčané bábätko, ktoré nechce zaspať, mamička nevyspatá niekoľko dní po sebe, do toho bolesti bruška a kolika. To nie je žiadna sláva ani pre otecka, ktorý už pre istotu spí vo vedľajšej izbe. Pritom takéto mrzutosti sa dajú u mnohých detí odstrániť úplne jednoducho. Viac používať dotyky.

Deti vedia ľahšie zaspať

Práve hmat je u novorodencov jedným z najvyvinutejších zmyslov, a teda dotyk malému človiečiku dodáva pocit tepla, lásky a istoty. V Indii to vedia už stáročia, a preto deti od prvého dňa ako prídu na svet masírujú tak, ako to u nás poznáme väčšinou len my dospelí.

"Môj Mateo má 6 týždňov a máva koliky," hovorí Adriana. Masáž pomáha navodiť blízky intímny vzťah s bábätkom a pochvaľujú si ju aj mamičky s popôrodnou depresiou. Okrem toho môžu detičky ľahšie zaspať.

Upokojuje nervovú sústavu

"Pomáha zlepšovať pri trávení, upokojuje nervovú sústavu, sú pokojnejšie a lepšie spinkajú," informuje lektorka Janka Lukáčová. Masírovať sa nesmie hneď po jedle a ani vtedy,keď je dieťa mrzuté.

"Ak prejavuje nechuť, nevôlu, tak tú časť telíčka vynecháme a pokračujeme inde," dodáva inštruktorka. Detská lekárka ale upozorňuje,že masáž nie je vhodná pre každé dieťa. Masírovať takéto malé bábätko by ste nemali od buka do buka, aby ste mu nechtiac neublížili. Pediatrička navyše masáže odporúča výlučne zdravým deťom.

Nech zaspí tak, ako chce

"Nie je jedno, aké body sa tomu dieťaťu stimulujú," hovorí doktorka MUDr. Marta Špániková. Okrem bolesti bruška je druhým problémom spomínané zaspávanie. Podľa detskej lekárky často stačí rodičom dohovoriť, aby nechali zaspať dieťa tak, ako chce ono samo. Niektoré chcú zaspať pri mame, iné pri drobnom zapnutom svetle alebo pri otvorených dverách, aby počuli nejaké zvuky.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy