Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Baby boxy zachránili už sto bábätiek
Zdielať na

Baby boxy zachránili už sto bábätiek

PRAHA / Už sté bábätko zachránili u našich českých susedov takzvané Baby boxy. Niekoľkohodinové dievčatko bolo podchladené, ale je v poriadku. Vysoké číslo odložených novorodencov ukazuje, že tieto hniezda záchrany majú opodstatnenie. No majú aj odporcov.

Nie každé má šťastie

Sté novorodeniatko dostalo meno Ria, už teraz sa má dobre. "Nebude mať žiadne následky," informuje primár pôrodnice Marian Šenkeřík. 100. Nad tým číslom priam mrazí. Nie každé bábätko má to šťastie a narodí sa do spokojnej rodiny.

Toľko novorodeniat má obrazne v kolónke miesto narodenia baby box. Jubilejné nechcené dieťa našla sestrička pardubickej nemocnice. Písal sa rok 2005, kedy tieto škatule pre odložené novorodeniatka začali plniť Českú republiku.

Lepšie, ako skončiť v koši

Dnes ich je 59 a i po 8 rokoch má svojich priaznivcov i odporcov. "O tom dieťatku vlastne vôbec nič nevieme, pretože nevieme nič o rodičoch," pokračuje Šenkeřík. Laici to ale vidia jednoznačne. Matka je v tiesni, či už vo finančnej, psychickej a než aby dieťa skončilo napríklad v smetnom,koši, baby box mu zachráni život.

Hláskovci. Deti z baby boxu si berú z nemocnice k sebe, než nájdu novú rodinu a zariadia papierovačky pre adopciu do rodiny, kde napríklad nemôžu otehotnieť. Takto už pomohli trom deťom. "Vďaka baby boxu máme krásne, zdravé bábätko a máme teraz šťastný rodinný život," hovorí adoptívna mama.

ISIFA/MAFRA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy