Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď požiare zakladajú deti: Zápalky si kúpia kdekoľvek!
Zdielať na

Keď požiare zakladajú deti: Zápalky si kúpia kdekoľvek!

BRATISLAVA / 9-ročné deti zo Sniny založili požiar v bytovke a viac ako dvesto ľudí museli evakuovať. V Bratislave sa 3- ročný chlapček hral so zápalkami a potom začal horieť byt. To je len zlomok prípadov. Aj keď zápalky ešte v minulosti patrili do kategórie pyrotechnických výrobkov, dnes si ich deti môžu kúpiť za pár centov, presne tak ako 10- ročná Ema.

Zápalky a deti

Chráňte pred deťmi. Tak toto je napísané na škatuľke od zápaliek. Lenže ťažko ich uchránite, keď si ich v obchode kúpia za pár centov. "Dospelý človek predá sopliakom 5 krabičiek zápaliek," Takto sa rozčuľuje mama 9- ročného školáka, ktorý spolu s kamarátmi založil obrovský oheň v pivnici. Hrali sa zo zápalkami, ktoré si vraj kúpili v obchode.

"Netreba obviňovať len rodičov, že sa nestarajú. Ja sa starám, u nás doma zápalky nenájdete,"
dodáva mama.

Zákon predaj nezakazuje

"Z pohľadu legislatívy ministerstva hospodárstva zákon o výbušninách zápalky nerieši, pretože to nie je pyrotechnický výrobok a preto v tomto zákone nie je špeciálny režim predaja alebo skladovania zápaliek," uviedol hovorca Ministerstva hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

Dokonca ani nikde v Európskej únii neexistuje taká legislatíva, ktorá by hovorila o špeciálnom režime predaja zápaliek. Podľa odborníkov sú zápalky akýmsi fenoménom a je ťažké zaradiť ich do konkrétnej kategórie.


Už aj Bratislava má svoj prvý prípad požiaru, ktorý založilo maloleté dieťa. Nevinná hra skončila podpálenou chodbou. Chlapec bol v tom čase doma so svojou starou mamou. Vraj našiel zápalky a sadol si v chodbe. Stačila chvíľka nepozornosti a nevinná hra s otvoreným ohňom sa za sekundu zmenila na požiar. Horel nábytok. Našťastie do príchodu hasičov babka požiar čiastočne uhasila.

"Pri požiari bola zranená jedna maloletá osoba,"
upresnil veliteľ zásahu Marián Bugár. Chlapček sa pritom nadýchal splodín. Musel byť prevezený na pozorovanie do nemocnice. Stačilo by pár minút a všetko mohlo skončiť úplne inak.

Zápalky nezakážu

Možno by pomohol zákaz predaja zápaliek maloletým, o tom však ministerstvo zatiaľ neuvažuje. "Ak by sme takúto novelu chceli do budúcna vyriešiť, museli by sme takto klasifikovať aj veľa iných predmetov bežnej dennej spotreby a nielen zápalky," dodal Jurikovič.

Podľa ministerstva hospodárstva treba dbať viac na osvetu a deti neustále učiť o nebezpečenstve hry so zápalkami. "Deti učíme už od malička, že sa nemajú hrať so zápalkami. Lebo sú to veľmi nebezpečné veci," dodala Tatiana Kaliničová zo súkromnej materskej školy v Snine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy