Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
9-ročný chlapec založil požiar v bytovke, evakuovali 240 ľudí
Zdielať na

9-ročný chlapec založil požiar v bytovke, evakuovali 240 ľudí

Zdroj: TV JOJ

SNINA / 9- ročný chlapec zo Sniny založil obrovský oheň v pivnici paneláku a utekal mame povedať, aby večer pozerala správy. Z horiacej bytovky museli evakuovať všetkých 240 obyvateľov. Tri mesiace po tejto dráme prehovorila zúfalá chlapcova matka. Peklo, ktoré ľudia z bytovky prežili vtedy, ona zažíva teraz.

Vyhrážky susedov

"Môj syn má teraz prezývku podpaľač. Znáša to ťažko, lebo každý po ňom vykrikuje. Chytil ho minule dospelý, že ho zadusí a hodí do koša," hovorí rozčúlená matka.

Mama 9- ročného chlapca, ktorý spolu s kamarátmi spôsobil požiar v paneláku priznáva, že jej syn je ťažko zvládnuteľný. Na druhej strane si však podľa nej neustále obviňovanie nezaslúži.

"Prišiel domov, umyl si ruky a išiel hneď spať. Povedal mi len, aby som pozerala večer správy v televízii,"
dodala matka chlapca, ktorý sa vraj odvtedy denno-denne stretáva s nepríjemnými pohľadmi a reakciami okolia. Podľa pychológa je to pre dieťa nebezpečné.

Pyroman?

"Keď to dieťa je vystavené takému tlaku, že každý ne neho ukazuje prstom, alebo mu nadávajú do podpaľačov, tak dieťa opäť prežíva veľký stres," vysvetľuje psychológ Marián Sirka.

Opakované osočovanie môže u chlapca ešte viac zvýrazniť jeho negatívne správanie. Ke ťažké posúdiť, či podpálenie kartónov bolo v tomto prípade len nevinnou detskou hrou alebo ide skutočne o podpaľačstvo. Podľa psychológa, sa totiž pyrománia môže prejaviť aj u detí.

"Nejde len o nejaké jednorázové hranie sa so zápalkami, hlavne keď sa to opakuje. Rodič musí vidieť, že dieťa stále hľadá zápalky, dá sa to odhaliť," upozorňuje psychológ.

Z kadiaľ mali zápalky?

Aj keď je mame ľúto, čo jej syn spôsobil, za požiar podľa nej môže najmä človek, ktorý školákom zápalky predal. Deti si mali zápalky kúpiť v miestnom obchode. Majiteľ na kameru hovoriť nechcel, no mimo nej nám povedal, že jediné, čo týmto deťom dal bolo vedro s vodou. A to už v čase, keď sa mu do predajne valil dym a on volal hasičov.

Podľa psychológa majú sklony k takémuto správaniu deti z neúplných rodín, mimoriadne vzdrorovité ale aj tie, ktoré v detstve prežili nejakú psychotraumu. Pre rodičov, ktorí s tým majú skúsenosti odporúča jediné. Okamžite navštíviť odborníka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy