Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pre teplé počasie sa darí potkanom, deratizovať sa bude skôr
Zdielať na

Pre teplé počasie sa darí potkanom, deratizovať sa bude skôr

BRATISLAVA / Teplé zimné dni pomýlili hlodavcov! Podľa deratizérov bude v tomto roku pravdepodobne viac potkanov ako predpokladali. Hlodavce sa správajú akoby bola jar, sú aktívne a vychádzajú zo svojich zimných úkrytov. Nie je vylúčené, že hlodavce narobia v tomto roku problémy nielen obyčajným ľuďom, ale aj roľníkom na poliach.

Potkany sú oklamané počasím

"Máme už prvé prípady, že sú oklamané tieto živočíchy a miesto toho, aby boli v tých hlbších úkrytoch, kde je teplo tak vychádzajú von," hovorí predseda cechu deratizérov Zdeno Jaško. Už teraz v niektorých administratívnych budovách deratizéri na špeciálne nástrahy chytili potkany, ktoré v tomto období by reálne mali zimovať v teplých rozvodoch vody či kanalizačnej siete.

Skoršia deratizácia

"Potkan hnedý, to hlavne v obytných zónach a kde je dobrá kanalizačná sieť," hovorí Jaško. Šéf cechu deratizérov sa obáva toho, že pre aktivitu potkanov budú musieť v tomto roku začať s oveľa skôr s preventívnymi opatreniami ako minulý rok. "Nám to signalizuje, že sa musí pred plošnou deratizáciou robiť ohnisková už v januári alebo vo februári. Alebo začať skôr s celoplošnou deratizáciou, ktorá sa robí dvakrát do roka vo všetkých mestách," dodáva šéf cechu deratizérov.

V každom meste nájdeme okrem ľudských obyvateľov aj početnú skupinu iných tvorov - potkanov. Napríklad v Bratislave je ich zhruba toľko, koľko ľudí. A tento stav sa ešte považuje za dobrý.

Nesplachujte jedlo do záchoda

K tomu, aby vám potkany neprerástli cez hlavu, by ste mali prispieť aj vy. A to tak, že nebudete splachovať jedlo do záchoda, vyhadzovať ho na ulici a v pivniciach budete mať pozatvárané okná. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy