Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ministerstvo školstva chystá revolúciu. Chce inak deliť peniaze
Zdielať na

Ministerstvo školstva chystá revolúciu. Chce inak deliť peniaze

BRATISLAVA / Chystá sa veľké upratovanie v školstve! Ľudia sa totiž nechcú vyučiť za pekárov, mlynárov, kominárov, či strechárov. A naopak - máme obrovský počet IT expertov. Rezort školstva chce preto rušiť niektoré odbory, aby sa trh práce rovnomernejšie rozdelil.

Niektorých odborov je veľa

Na trhu práce nám chýbajú profesie ako klampiar, gumár, obuvník, kominár, tesár, rybár či umelecký kováč a zámočník. Absolventov týchto odborov produkujú slovenské školy pre trh práce málo. Ministerstvo školstva vypracovalo zoznam dohromady 39 študijných a učebných odborov, ktoré nemajú dostatok absolventov pre potreby trhu práce.

Naopak, na zozname odborov, ktoré ich majú nadbytok, sa objavili strojárstvo, mechanik počítačových sietí, grafik digitálnych médií, operátor ekologických zariadení či spoločné stravovanie. Vláda SR dnes materiál z dielne rezortu školstva vzala na vedomie.

Zmena vo financovaní

V tomto školskom roku študuje v odboroch, ktoré majú pre trh práce nadbytok absolventov, 10 009 žiakov, študentov odborov s nedostatočným počtom absolventov je podľa rezortu 1 868. To, či odbory produkujú nedostatok alebo nadbytok absolventov pre trh práce, by sa malo odraziť aj na ich financovaní.

Ministerstvo totiž v súčasnosti pripravuje nový zákon, ktorý chce predstaviť v tomto roku. “Predpokladá sa aplikácia od 1. januára 2015 v súvislosti s nadobudnutím účinnosti nového zákona o financovaní škôl a školských zariadení,” uvádza rezort školstva v materiáli k zoznamom študijných odborov.

Do akej miery však to, či odbory produkujú nedostatok alebo nadbytok absolventov pre trh práce ovplyvní rozdeľovanie peňazí, zatiaľ rezort školstva neprezradil. “V súčasnosti je predčasné zverejňovať podrobnosti o aplikácii zoznamov prostredníctvom pripravovaného zákona o financovaní regionálneho školstva,” informoval tlačový odbor ministerstva.

Zoznamy poslúžia i pri určovaní počtu žiakov v triede. “Zriaďovateľ strednej školy bude môcť určiť aj nižší počet žiakov v triede, ak daný študijný odbor alebo učebný odbor bude zaradený do Zoznamu študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce,” uvádzajú tvorcovia materiálu.

Na základe zoznamu tiež bude môcť ministerstvo rozhodnúť o zvýšení počtu tried prvého ročníka strednej školy, ak o to zriaďovateľ požiada. Rezort pritom bude akceptovať žiadosti o navýšenie počtu tried iba v prípade, ak bude odbor zaradený do zoznamu tých s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce. Oba zoznamy pritom bude rezort každoročne aktualizovať.

Ministerstvo vypracovalo zoznam

Zoznam študijných odborov rezort vypracoval na základe zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Prvýkrát ich vytvorili v minulom roku. Zoznamy spracoval rezort školstva na základe návrhov stavovských a profesijných organizácií.

Medzi ne patrí Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, Slovenská obchodná a priemyselná komora, Slovenská živnostenská komora, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská banská komora a Slovenská lesnícka komora. Zoznamy vznikli i v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Študujú, aby študovali...

Posledný prieskum ukázal, že študenti na Slovensku si vyberajú fakultu podľa toho, ako je blízko k ich bydlisku. než to ako im pomôže získať zamestnanie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre personálno-poradenskú spoločnosť McROY Slovakia realizovala výskumná agentúra AKO. VIAC INFORMÁCIÍ TU. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy