Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bude dobrá sankovačka, bude dobrá lyžovačka... Tieto prázdniny nebola
Zdielať na

Bude dobrá sankovačka, bude dobrá lyžovačka... Tieto prázdniny nebola

BRATISLAVA / Žiaden sneh, žiadna sánkovačka, ani guľovačka. Prázdninujúci školáci si môžu stavať snehuliakov akurát tak z blata. Tento rok máme na Slovensku aj unikát. Stromy, ktoré sú namiesto snehu obsypané kvetmi. Teraz, začiatkom januára..

Toto je jar

Z januárových kvetín by sa už dal urobiť aj menší herbár. Tu sú puky, našli sme lastovičník, pastiersku kapsičku. Sedmikrásky by sa dali aj kosiť a to iba nedávno skončil december. "To nie je zima, to je jar," tvrdí Rudolf Ivičič z mestských lesov.

Mnohí namiesto odpratávania snehu z balkónu, môžu polievať kvety. "Púpavy, šalvie - tým stačia aj nižšie teploty," dodáva Ivičič. Lesníkom už hlásia, že po horách chodia prebudené medvede. Kým pre jelene či diviaky je takáto teplá zima vraj dobrá, napríklad také prebudené netopiere môžu trpieť.

Vo vzduchu počuť včely

"Tie keď sa v noci zobudia... Oni majú takú tukovú zásobu vypočítanú presne na zimu," dodáva Ivičič. Vo vzduchu však teraz môžete pokojne stretnúť aj bzučiacu včelu. "Vylietavali už pred Vianocami z úľov, ony si len zásoby vyjedajú a vysiliujú sa zbytočnými letmi," hovorí včelár Marek Dedinský.

Meteorológ pripomína, že prvé mrazy udreli už v októbri a zatiaľ sa napĺňa pranostika. "Keď sa zima skoro začne, potom sa na dlho odmlčí a prichádza až niekedy v 2. polovici januára," tvrdí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy