Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Voľba prezidenta sa blíži, do štvrtka treba podať kandidátky
Zdielať na

Voľba prezidenta sa blíži, do štvrtka treba podať kandidátky

BRATISLAVA / O funkciu slovenského prezidenta prejavilo záujem 15 ľudí. Hoci kandidátky treba podať do budúceho štvrtka, doteraz iba traja z nich odovzdali nevyhnutné petičné hárky s najmenej 15-tisíc podpismi občanov. Druhá, asi podstatne ľahšia cesta ku kandidatúre, je podpora minimálne 15-tich poslancov parlamentu.

Podpisy zbierali cez dobrovoľníkov

Prezidentský kandidát Andrej Kiska priniesol v piatok do Národnej rady množstvo škatúľ. Nevytvárali žiadne logo a ani to neboli škatule od topánok. Bolo to vyše 61-tisíc podpisov občanov. Trvalo dobrých 20 minút, kým ich so svojim tímom navláčil do miestnosti na kontrolu. 

"Podpisy sme zbierali v prvom rade cez dobrovoľníkov. Do mojej kampane sa zapojilo viac ako 4 500 dobrovoľníkov," informuje uchádzač o prezidenta Andrej Kiska.

Mŕtve duše

Tam už čakali podpisové hárky Petra Osuského a Jozefa Behýla. Tak ako u iných uchádzačov, aj u nich nepolitická komisia zamestnancov kancelárie Národnej rady preverí, či všetko sedí a či napríklad medzi podpismi nemajú aj mŕtve duše. 

"Keď sa nám nezdá niektorý kandidát, môžeme si zavolať na matriku a zistiť či daná osoba žije," tvrdí Martin Mucha z kancelárie Národnej rady. Minulé leto ako prvý ukázal vyzbierané podpisy bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský. Už vtedy ich mal od vyše 20-tisíc ľudí, na kontrolu ich zatiaľ nepriviezol.

Fica podporilo 83 poslancov

"Veľmi si vážim dôveru, ktorú vložili do svojho podpisu," hovorí Čarnogurský. Podstatne jednoduchší spôsob si zvolil premiér Robert Fico. Podľa očakávania všetkých 83 poslancov Smeru podpísalo návrh na jeho kandidatúru. 

Po preverení každého uchádzača komisia urobí zápisnicu, ktorú posunie predsedovi parlamentu. Až on vyriekne definitívny verdikt. "Rozhodnutie o tom, že prijíma kandidatúru tej osoby, že splnila všetky náležitosti," hovorí Mucha.

Ak sa aj vy cítite na post prezidenta a máte viac ako 40 rokov, nech sa páči. Do 9. januára môžete do Kancelárie Národnej rady priniesť buď 15-tisícovú petíciou od občanov, alebo si zožeňte podporu minimálne 15-ich poslancov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy