Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidenta si budeme voliť 15. marca, vyhlásil Paška
Zdielať na

Prezidenta si budeme voliť 15. marca, vyhlásil Paška

BRATISLAVA / Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby vyhlásil predseda národnej rady Pavol Paška. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta voľbu vyhlasuje predseda parlamentu najneskôr 55 dní pred dňom jej konania.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Druhé kolo za 14 dní

Podľa ústavy za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Paška stanovil dátum druhého kola volieb na sobotu 29. marca. "Vyhlásil som voľby na sobotu 15. marca 2014," povedal. Do druhého kola volieb postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov.

Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH.

Najnovším je Fico

Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd a SDKÚ-DS. SaS navrhla Petra Osuského. Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec.

Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. O post prezidenta chce zabojovať známy kardiochirurg Viliam Fischer. Stanislava Martinčka nominovala vo februári na kandidatúru na post prezidenta SR Koalícia občanov Slovenska. Najnovším kandidátom na prezidenta je premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

Lenivosť nezvíťazí

"Ono je to presne o tom, že kto to v hlave má, že chce toho prezidenta ísť voliť, tak ten pôjde, ale tým, ktorým na tom nezáleží, tak tým to bude úplne jedno." myslí si numerologička Miriam Mackovičová.

Čiže podľa numerologičky tentoraz lenivosť nezvíťazí. Ale len u tých, ktorí sa už teraz chystajú ísť voliť. A niečo podobné budeme vraj zažívať aj počas druhého kola. Teda pokiaľ k nemu príde a nikto z kandidátov v prvom kole nezíska viac ako 50 percent hlasov. Tu však už budeme vraj viac kalkulovať.

"Je tam veľká citlivosť, ale je tam aj taká veľká vypočítavosť v tomto dni," dodáva numerologička. Prezidentské voľby však nebudú jedinými, s ktorými sa na budúci rok stretneme. Mnohí ho už teraz nazývajú rokom volieb. V máji nás totiž čakajú aj voľby do európskeho parlamentu.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy