Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Potvrdené! Robert Fico chce byť prezidentom
Zdielať na

Potvrdené! Robert Fico chce byť prezidentom

BRATISLAVA / Prekvapenie, ktoré nikoho neprekvapilo. Tak by sa mohlo opísať oznámenie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že chce kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Účasť vo voľbách neberie ako dobrodružstvo...

Povinnosťou vládnej väčšiny je podľa premiéra Roberta Fica postaviť kandidáta na prezidenta SR a garantovať politickú stabilitu v krajine, preto sa rozhodol kandidovať na prezidenta SR. Ako povedal dnes v prejave v Historickej budove Slovenskej národnej rady, kde oznámil prezidentskú kandidatúru, predsedníctvo Smeru-SD jeho kandidatúru schválilo jednomyseľne.

"Rozhodnutie prijímam s plnou úctou a rešpektom k funkcii hlavy štátu. Ako človek, ktorý je šiesty rok v prvej politickej línii, chápem politickú zodpovednosť,“ povedal. Účasť v prezidentských voľbách neberie ako dobrodružstvo, zutekanie, pokus o zavŕšenie politickej kariéry alebo snahu za každú cenu robiť zle.

Fico: prezident nemôže byť protiváhou vlády

Prezident nikdy nemôže byť podľa Fica protiváhou vlády. "Môže s ňou spolupracovať alebo jej robiť zle,“ povedal s tým, že z vyjadrení viacerých kandidátov je zrejmé, že záujem o veľkú spoluprácu nemajú. Vládu znepokojuje aj trieštenie pravice, čo vyvoláva priestor pre extrémizmus. "Poslanci za Smer a vláda si uvedomujú zodpovednosť nielen za Smer, ale predovšetkým za vývoj na Slovensku,“ uviedol.

Podľa neho by sa v strane mohli tešiť, že opozičným stranám odchádzajú poslanci, ale neteší ich to. Smer má podľa Fica bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb všetky predpoklady zostať jedným z rozhodujúcich štandardných politických hráčov a v tomto duchu sa uchádzať o priazeň voličov v nasledujúcich eurovoľbách, komunálnych voľbách i voľbách do NR SR.

Skúsenosti predsedu vlády a predsedu stabilnej strany

Fico sa chce uchádzať o pozíciu hlavy štátu so skúsenosťami predsedu vlády a predsedu stabilnej politickej strany a s jasnou predstavou o úlohách prezidenta pri reprezentovaní SR. Chce sa oprieť o najsilnejší mandát sociálnej demokracie v EÚ. Chce obhajovať národnoštátne záujmy Slovenska.

"Bolo by chybou, keby prezident len zberal skúsenosti. Nový prezident musí byť predvídateľný na domácej i zahraničnej politickej scéne. Musí byť schopný využiť svoju autoritu v krízových situáciách. Musí požívať akceptáciu medzinárodného spoločenstva. Jasne musí formulovať postoje. Musí byť garant našich záväzkov v európskych a transatlantických štruktúrach. Musí kvalitne komunikovať na všetky svetové strany,“ konštatoval. Zároveň upozornil, že budúci prezident bude vykonávať mandát v čase predsedníctva SR vo V4 a EÚ.

Fico: chcem byť vlasteneckým prezidentom

Fico sa hlási k Slovensku a jeho tradíciám. "Chcem byť vlasteneckým prezidentom. Budem u občanov vždy pestovať lásku k vlasti. Máme byť na čo hrdí. V tomto priestore sme prítomní 15 storočí,“ uviedol.

Chce tiež podporovať myšlienky spájajúce a nie rozdeľujúce. Bude sa snažiť, aby našu vlasť za svoj domov považovali aj príslušníci národnostných menšín. Pokiaľ sa stane prezidentom, Fico nezmení svoju hodnotovú výbavu. "Budem ako sociálny demokrat vplývať na vládu a NR SR. Kandidatúru chápem ako službu Slovensku a jeho ľuďom. Budem presadzovať prosociálnu a proslovenskú politiku,“ vyhlásil s tým, že Smer-SD bude rešpektovať rozhodnutie voličov.

Na oznámení kandidatúry Fica boli okrem členov vlády, poslancov za Smer-SD aj veľvyslanci viacerých krajín. Fico ich pozvanie zdôvodnil tým, že považoval za správne oznámiť im svoje rozhodnutie bezprostredne, pretože oni budú priamo informovať svoje krajiny.

Paška predsedom vlády a j šéfom strany

Fico by si mal podľa dostupných informácií až do prezidentských volieb ponechať funkciu premiéra. Abdikuje až v prípade úspechu v prezidentských voľbách. V Smere-SD prevládol názor, že predsedom vlády a šéfom strany má byť jeden človek. Podľa posledných informácií ním má byť Pavol Paška. Pôvodne sa uvažovalo, že premiérom bude Robert Kaliňák a Paška predsedom strany.

Sulík: je to zbabelý útek pred zodpovednosťou

Kandidatúru premiéra Roberta Fica na post prezidenta považuje líder SaS Richard Sulík za zbabelý útek pred zodpovednosťou. "Najprv tu nasľuboval istoty, ľudia, ktorí mu uverili a dali mu dôveru, zrazu zisťujú, že tieto sľuby nebude mať kto naplniť, lebo Robert Fico zbabelo zdrhol pred zodpovednosťou. Takéto zdrhnutia predviedol už častejšie," povedal médiám Sulík.

Sulík za nepekný krok voči parlamentnej demokracii považuje skutočnosť, že Fico si "nechal zvolať 83 kolesíkov" do starej budovy národnej rady počas prebiehajúcej 27. schôdze parlamentu. "Slepo zneužíva poslanecký klub na svoje osobné prezentácie, to sa jednoducho nerobí," dodal líder liberálov.

Podľa Sulíka by zároveň bolo poctivé, ak by Fico pred kandidatúrou zložil premiérsku funkciu. "Nech najprv zloží funkciu, nech príde nový premiér a on ak nemá plné gate, nech sa postaví do súboja. A nie že idem z jedného suchého miestečka na druhé len vtedy, keď sa tam dostanem," dodal.

Predseda SaS si osobne myslí, že Fico sa určite dostane do druhého kola prezidentských volieb. "A ja tvrdím, že v druhom kole prehrá aj proti vrecu zemiakov ako Mečiar pred 10 rokmi," uzavrel Sulík.

Procházka Ficovu kandidatúru víta

Kandidát na prezidenta a nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka víta kandidatúru premiéra Roberta Fica v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Podľa neho totiž premiérova kandidatúra obnažuje základný motív prezidentských volieb.

"Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku, na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90-tych rokov zabezpečiť svoje pozície v štáte takmer naveky. Ľudia si vyberú, moja ponuka zostáva rovnaká: silný prezident, ktorý bude aktívnou protiváhou politickým stranám," uvádza Procházka.

Bugár: Smer-SD chce ovládnuť celý štát

Ohlásenie prezidentskej kandidatúry premiérom Robertom Ficom podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára ukazuje snahu Smeru-SD ovládnuť celý štát a všetky ústavné funkcie. Z troch najvyšších ústavných činiteľov doteraz priamym členom Smeru-SD nie je prezident Ivan Gašparovič.

Fico by sa podľa Bugára mal vzdať postu predsedu vlády pred začiatkom volebnej kampane, ak má byť súťaž spravodlivá. Ako premiér má Fico výrazne lepšie možnosti mediálnych výstupov, čo líder Mosta-Híd nepovažuje za správne. Hoci o funkciu prezidenta bojuje viacero kandidátov, situácia sa môže podľa Bugára zmeniť v druhom kole, v ktorom to Fico nemusí mať jednoduché.

Premiér Robert Fico dnes oznámil, že bude na budúci rok kandidovať za prezidenta SR. Kandidatúru oznámil v Historickej budove Slovenskej národnej rady pri zhodnotení výsledkov vlády a stanovení jej nových cieľov. Na stretnutí boli členovia vlády a poslanci Národnej rady SR za Smer-SD. Prvé kolo prezidentských volieb by malo byť podľa informácií agentúry SITA v sobotu 29. marca. V takom prípade by ich musel predseda NR SR Pavol Paška vyhlásiť do konca tohto roka.

Kňažko: istoty pre voličov vymenil za istoty pre seba

Podľa prezidentského kandidáta Milana Kňažka sa premiér rozhodol, že istoty pre svojich voličov vymení za istoty pre seba. Uvádza sa tak vo vyjadrení, ktoré agentúre SITA poskytol Kňažkov tlačový tím.

"Isté je, že opúšťa svojich voličov a dezertuje z funkcie premiéra, pretože nedokáže splniť svoje sľuby. Robert Fico potvrdil, že mu ide o koncentráciu moci, ktorú skrýva za marketingové reči o sociálnom zmieri a takzvanej stabilite," odkazuje Kňažko.

Figeľ: Fica môže poraziť Hrušovský

Rok 2014 môže byť podľa predsedu KDH Jána Figeľa rokom politického zlomu, pretože výsledok Roberta Fica v prezidentských voľbách môže byť pre Smer-SD Pyrrhovo víťazstvo alebo osobná prehra. "Podobný pokus urobil neúspešne, ba opakovane aj Vladimír Mečiar a porazili sme ho opakovane," povedal Figeľ.

Podľa Figeľa šancu poraziť v prezidentských voľbách Fica má Pavol Hrušovský. "Je kandidátom pravicových subjektov, ale aj občanov. Od mnohých známych kandidátov sa líši tým, že môže použiť prívlastok spoločný kandidát. Spája dve parlamentné strany – KDH a Most-Híd,“ povedal Figeľ.

Podľa neho zvíťazí ten kandidát, ktorý spojí viac podpory nielen strán, ale aj občanov. "Fico najviac polarizuje spoločnosť, vedie rebríčky popularity ako aj nepopularity. Svojím víťazstvom môže spoločný kandidát Pavol Hrušovský pomôcť nielen posilniť ústavnosť, spravodlivosť a politickú kultúru, ale aj vyváženosť politickej scény v období vlády jednej strany koncentrujúcej stále viac moci,“ vyhlásil Figeľ.

Kandidáti za prezidenta

Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského.

Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec.

Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. O post prezidenta chce zabojovať známy kardiochirurg Viliam Fischer. Stanislava Martinčka nominovala vo februári na kandidatúru na post prezidenta SR Koalícia občanov Slovenska.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy