Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problémová Soroška bude tento rok bez chemického posypu
Zdielať na

Problémová Soroška bude tento rok bez chemického posypu

SOROŠKA / Horský priechod Soroška je známy vysokým počtom dopravných nehôd, najmä počas zimy. Cesta zamŕza a pre väčšie nákladné vozidlá je prakticky neprejazdný. O to viac prekvapuje nový zákaz chemického posypu.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Zákaz chemického posypu

Zľadovatelá cesta, ktorou nedokázali prejsť ani cestári. Hasiči tiež museli svoje auto pripevniť o strom. Presne tak to vyzeralo na horskom priechode Soroška minulú zimu.

Chaos na horskom priechode nastal aj napriek tomu, že cesta bola posypaná nielen soľou ale aj štrkom. Teraz sa tam objavili tabule označujúce zákaz chemického posypu. Ide o rozhodnutie z úradu Životného prostredia.

"Na základe rozhodnutia obvodného úradu Životného prostredia v Rožňave je v oblasti horského priechodu Soroška zákaz chemického posypu. Ide o zachovanie čistoty vodných zdrojov v tejto oblasti," uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová.

Kamionista: uvidíme, čo prinesie zima

Tie sú však v okolí horského priechodu už desaťročia, prečo teda chemický posyp zakázali až teraz, nevedno. Na Obvodnom úrade životného prostredia v Rožňave sa vyjadriť odmietli. "Som sa divil. Neviem kvôli čomu to je. uvidíme, čo zima prinesie," myslí si vodič kamiónu.

"Budú musieť dať naspäť chemický posyp," domnieva sa profesionálny vodič. Keďže ide o jediný hlavný ťah v smere na Košice, vodiči si nevedia ani len predstaviť ako budú Soroškou prechádzať. "Budú musieť rozšíriť ešte jedno parkovisko a tu budú stáť kamióny," hovorí vodič jedného z nich.

Reťaze a teplý čaj pomôžu

Na celom úseku sú už pripravené kopy so štrkom. či však dokonale nahradia chemický posyp a ako budú vodiči jazdiť po zľadovatelej ceste uvidíme v nasledujúcom období. "Vyzbrojiť sa reťazami a teplým čajom," odporúča vodič kamióna.

Cestári neposypali cestu, hrozí im 15 rokov

Až 15 rokov natvrdo hrozí cestárom, ktorí v zime "odflákli" svoju prácu a na zľadovatenej ceste sa stala vážna dopravná nehoda. Nestala sa na Slovensku, ale v Chorvátsku. Ponúka sa ale otázka, bolo by možné za neudržiavané cesty stíhať aj našich cestárov? VIAC TU. 

Téme sa venuje reportérka Martina Molčanová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy