Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Okaňa Laura zo Srdca pre deti dáva iným nádej
Zdielať na

Okaňa Laura zo Srdca pre deti dáva iným nádej

ZBOROV / Je obdivuhodné, čo všetko dokážu maličké deti. A to dokonca aj v prípade, keď im nie je osud priaznivo naklonený. Laura zo Zborova pri Bardejove je toho dôkazom. Dievčatko je postihnuté, trápia ho aj epileptické záchvaty, no nevzdáva sa. Aj Laure a jej mame Helena pomáha projekt Srdce pre deti.

Tehotenstvo pani Heleny bolo v poriadku

Laura nerozpráva a nevidí. A akoby to nestačilo, odmalička ju kŕmia iba cez hadičku - priamo do žalúdka. "Medzi sebou vieme komunikovať iba prostredníctvom dotykov," hovorí Laurinkina mama Helena Gažiová.

Tehotenstvo pani Heleny bolo v poriadku, všetko sa ale skomplikovalo dva týždne pred termínom pôrodu. Lekári Laure dávali tri roky života. Vo februári bude mať deväť.

K detskej mozgovej obrne sa pridala astma aj epilepsia. Najhoršie je to v noci. Laura často nespí a hocikedy môže dostať záchvat. Jej mama sa so svojím druhom striedajú noc čo noc pri jej posteli. Laure ide o život. "Ja jej musím poskytnúť prvú pomoc, až potom volám záchranárov. Bojím sa - čo keď ju v daný moment nezachránim," dodáva mama.

Mladej mamičke by pomohol monitor dychu. No nemôže si ho dovoliť a o kyslíku môže len snívať. Napriek všetkému sa ale nevzdáva. Lauru miluje a tá statočne bojuje. Dokonca aj do školy chodí.

Myšlienka pochádza z Nemecka

Televízia JOJ v spolupráci s denníkom Nový Čas aj tento rok pripravuje projekt Srdce pre deti, ktorý má pomáhať. Ten je myšlienkou nemeckého novinára a zakladateľa vydavateľstva Axel Springer. Na Slovensku spoločnosť vydáva okrem iného aj denník Nový Čas.

Springer prišiel na charitatívny nápad v roku 1978. V rádiu sa dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov.

Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec. 

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy