Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Trnavský kraj
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Trnavský kraj

TRNAVA / Boj o šéfa trnavskej župy mal jedno prekvapenie. S doterajším županom Tiborom Mikušom išiel do druhého kola zástupca mimoparlamentnej SMK. Všeobecne sa očakávalo, že postúpi kandidát druhej maďarskej strany MOST-HÍD, ktorá je aj v Národnej rade SR.

Výsledky 2. kola

Kandidát Zisk v %
Tibor Mikuš60,26
József Berényi39,73
Volebná účasť17,28
Spočítané hlasy100

Zdroj: ŠÚ SR

Predsedom Trnavského samosprávneho kraja bude tretíkrát Tibor Mikuš. V druhom kole volieb získal 48 358 voličských hlasov.

O kreslo predsedu Trnavského samosprávneho kraja súperili József Berényi (SMK, OKS) a Tibor Mikuš (NEKA). V prvom kole získal 46-ročný Berényi 14 339 voličských hlasov, 61-ročný Mikuš dostal 31 310 hlasov. ČÍTAJTE AJ TU.

Parlamente SMER a menšina

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja má štyridsať poslancov. Najsilnejšie zastúpenie v ňom v nadchádzajúcom volebnom období bude mať strana Smer-SD – 12 poslancov, SMK – 11 poslancov, koalícia KDH – SDKÚ-DS – sedem poslancov, Most – Híd získal štyri mandáty a nezávislí poslanci šesť kresiel.

Trnavský kraj má 560-tisíc obyvateľov, rozdelený je na sedem volebných obvodov a 524 volebných okrskov. Právo voliť má 469 tisíc obyvateľov. ZLOŽENIE PARLAMENTU NÁJDETE TU.

Ísť voliť sa oplatilo

Ak ste sa práve nerozhodli obývať len územie svojho domu, či bytu, tak k presúvaniu svojej maličkosti potrebujete cesty. Najčastejšie druhej a tretej triedy. Práve za ich kvalitu zodpovedá župa. Dobrý manažment rozhoduje o tom, či budete v servise každý druhý deň, alebo vôbec. Rozhoduje aj o tom, ako často a za koľko sa po vašom kraji budú premávať autobusy, či vlaky. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články