Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Starostovia: Kamery, ktoré v noci nefungujú, nepotrebujeme!
Zdielať na

Starostovia: Kamery, ktoré v noci nefungujú, nepotrebujeme!

ULIČSKÉ KRIVÉ, ZBOJ / V malých dedinkách pri slovensko- ukrajinskej hranici majú pred každým obecným úradom kamery. Tie dostali od štátu pred niekoľkými rokmi. Problém je ale v tom, že podľa starostov je systém ich fungovania nanič.

Zo začiatku prispieval štát

Inštaláciu kamerového systému zaplatil pred niekoľkými rokmi štát. Zo začiatku prispieval obciam na nočné osvetlenie - no dnes už väčšina z nich túto podporu nedostáva.

"Nech platí štát za elektriku, my budeme v noci svietiť a kamery budú funkčné. Inak ich nepotrebujeme," vraví starosta obce Uličské Krivé Milan Sičák.

Oslovili sme preto rezort vnútra s otázkou, v koľkých prípadoch pomohli kamery odhaliť nezákonnú činnosť. "Rezort vnútra v rámci priestupkového konania touto informáciou nedisponuje. Túto informáciu by ale mohli mať k dispozícii obce, najmä tie, ktoré majú nainštalovaný kamerový systém," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Kamery nemajú nočné videnie

Starostovia sa však zhodujú na tom, že za tie roky kamery odhalili len veľmi málo pašerákov či nelegálnych migrantov. Navyše, pre samosprávu je prevádzka kamier veľmi nákladná. V obciach v noci vypínajú verejné osvetlenie kvôli úspore energie. A keďže kamery nemajú nočné videnie, na zázname nevidno nič. Kamerový systém prevádzkuje 40 obcí pri východnej hranici. V Zboji už takmer rok nefunguje vôbec.

"Kontrolu jednotlivých subjektov, ktorým bola poskytnutá dotácia na vybudovanie, rozšírenie alebo modernizáciu kamerového monitorovacieho systému vykonávajú okresné úrady v sídlach krajov," doplnila Kirinovičová.

Starostovia obcí považujú za neefektívne aj umiestnenie kamier, pred obecným úradom. Podľa nich si totiž vyhľadávajú prevádzači aj nelegálni migranti úplne iné chodníčky ako je hlavná cesta cez obec.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy