Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V mestách chcú znížiť maximálnu rýchlosť z 50 na 30 km/hod!
Zdielať na

V mestách chcú znížiť maximálnu rýchlosť z 50 na 30 km/hod!

BRATISLAVA / Na Slovensku aj celej Európskej únii momentálne prebieha petícia za zníženie rýchlosti z 50 na 30 km/hod. Táto zmena by sa mala týkať celej Európy. U nás si petícia si u nás zatiaľ veľa nadšencov nezískala. Potrebných je milión podpisov.

Potrebných 1 000 000 podpisov

Ak podpisov bude presne jeden milión, návrh poputuje do Európskeho parlamentu. Lehota na ich vyzbieranie sa kráti. Rovnako aj úspešné dotiahnutie tejto zmeny.

Celoplošné zníženie rýchlosti v obci z doterajších 50 na 30 km/hod chce presadiť celoeurópska iniciatíva. Dôvodom je zvýšenie bezpečnosti na cestách, zníženie hluku, zníženie emisií a zvýšenie záujmu o mestskú hromadnú dopravu, cyklistiku a chôdzu. "Z praktického hľadiska je to už teraz dosť na nervy," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Vodič: zapchala by sa celá doprava

Tieto argumenty sa nepozdávajú ani väčšine nami opýtaných vodičov. "By sa mi to nepáčilo, lebo by sa zapchala celá doprava," myslí si jeden z vodičov. Na slovenských cestách pritom nájdeme úseky, kde sa musí jazdiť 30-kilometrovou rýchlosťou.

Napríklad v okolí škôl, nemocníc či sídlisk. Niektoré úseky sa v minulosti preklasifikovali na 50-tky. Nie preto že by sa neosvedčili, ale na niektorých miestach ich jednoducho naozaj nie je treba. "Za tento čas evidujeme dobré skúsenosti so zavedením so zavedením maximálnej povolenej rýchlosti," tvrdí hovorca KR PZ Michal Szeif.

Petíciu podporilo 53 ľudí

"Táto iniciatívne nemá dostatočnú podporu," uviedol Andrej Králik, hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Organizátori petíciu rozbehli pred rokom. Do dnešných dní vyzbierali okolo 35 tisíc podpisov.

Na Slovensku ju podporilo presne 53 ľudí. Na to, aby sa týmto návrhom zaoberali poslanci Európskeho parlamentu je potrebných jeden milión podpisov. Na ich dozbieranie majú iniciátori už iba 5 dní.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy