Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ide o život, prepadnuté chodníky nie sú nič výnimočné!
Zdielať na

Ide o život, prepadnuté chodníky nie sú nič výnimočné!

BRATISLAVA / A teraz sa vrátime k prípadu prepadnutého chodníka. Situácie, keď sa prepadne chodník alebo cesta, nie sú vôbec ojedinelé. Minulý rok sa tragicky skončil prípad, keď do podzemnej kanalizácie spadol malý chlapček.

Prúd unášal Kirila

Kiril bol v januári 2012 s mamou na prechádzke, keď sa pod jeho kočiarikom prepadli dlaždice chodníka. Dieťa spadlo do krátera priamo do otvoru rozbitej kanalizačnej rúry. Prúd dieťa následne unášal v betónovej rúre 6 kilometrov.

Malý Kiril nemal také šťastie, ako dieťa, ktoré záchranári vytiahli o osem mesiacov neskôr v Číne. Na severovýchode krajiny sa prepadla cesta do ktorej padlo ďalších 5 ľudí. Dvaja neprežili.

Na Slovensku tiež nič neobvyklé, no posledné havárie chodníkov či ciest sa zatiaľ zaobišli bez smrteľných zranení. Takúto haváriu môže spôsobiť vodovodné potrubie. Z praskliny voda odplaví spodné podlažie cesty alebo chodníka, ktorý sa potom po zaťažení prevalí celá dole.

Nehody opravujú vodári

Len nedávno sa cesta prevalila v Handlovej. Veľmi často takéto nehody opravujú samotní vodári, keďže ide o rozvody vody. "BVS a.s. nevedie evidenciu takýchto porúch. Ale takéto poškodenia sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky," hovorí Zenon Mikle, hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Tragédie, ktoré zatiaľ Slovensko obchádzajú môžu spôsobiť práve zastaralé kanalizačné potrubia zaťažované desiatky rokov silnejúcou dopravou. Na rúry tlačí nános zeminy, v ktorej sú skaly, kusy asfaltu, rozbitého betónu s ostrými hranami. Keď rúru poškodia, unikajúca voda, často aj splašky, podmyjú napríklad chodník. K prevaleniu stačí následne aj minimálne zaťaženie.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy