Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Z prechádzky boj o život, na toto si dajte pozor
Zdielať na

Z prechádzky boj o život, na toto si dajte pozor

SLOVENSKO / Prechod medzi jeseňou a zimou je obzvlášť nebezpečným obdobím pre turistov. Kým v doline je pekné, teplé počasie, vo vysokohorskom teréne môže prekvapiť aj snehová fujavica. Nevyhovujúce oblečenie či rýchle stmievanie. Z víkendovej prechádzky sa môže poľahky stať boj o život.

Podchladenie a vyčerpanie = smrť

"Tu dole je babie leto krásne, ale hore je naozaj tvrdá zima. Takí skúsení turisti to nepodceňujú, lebo vedia, do čoho idú. Takí menej skúsení ľudia vedia veľmi ľahko preceniť svoje sily," informuje náčelník HZS OS Roman Švanda. 

Pred týždňom na to doplatil 58-ročný český turista. Osudným sa mu stal výstup na Baranec v Západných Tatrách. Zdravotné problémy v kombinácii s podchladením a vyčerpaním ho stáli život.

Obliekajte sa na cibuľu

"To podchladenie ide na človeka veľmi rýchlo, hlavne ak je spotený a nemá suché veci na prezlečenie," dodáva Švanda. Do hôr sa preto obliekajte ako cibuľa, majte vždy viac tenších vrstiev.

"Čo nedoporučujem, je mať hrubú, klasickú zateplenú vetrovku," hovorí zástupca vedúceho športovej predajne Jaroslav Hanula. "Netreba zanedbať poriadne topánky, ale zimné, nie tenisky ani letné vybramy, lebo naozaj aj omrzliny sa môžu získať takýmto spôsobom," hovorí Švanda.

Zíde sa aj čelovka

"Do hôr by mala byť v prvom rade vysoká topánka, že musí chrániť členok, aby bol zafixovaný, lebo v tých skalách je noha nestabilná," vysvetľuje Hanula.

Na zľadovatených chodníkoch vedia veľmi dobre poslúžiť aj turistické palice. V základnej výbave by nemala chýbať ani takzvaná čelovka. Tá už neraz pomohla horským záchranárom pri hľadaní stratených, či vyčerpaných turistov.

Aj pri turistickom oblečení a obuvi platí, že to najdrahšie nemusí byť aj tým najkvalitnejším. Preto ak si neviete rady, radšej sa obráťte na predavača, ktorý vám kvalifikovane poradí.

Téme sa venuje reportérka Veronika Daubnerová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy