Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Holokaust aj mikrosvet. Významným mužom udelili čestný doktorát
Zdielať na

Holokaust aj mikrosvet. Významným mužom udelili čestný doktorát

SMOLENICE / Na Smolenickom zámku v okrese Trnava sa v pondelok podvečer udeľovali mimoriadne ocenenia dvom mimoriadnym ľuďom. Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave vzdala hold dvom celosvetovo uznávaným pedagógom. Poľskému sociológovi Zygmuntovi Baumanovi a jeho krajanovi profesorovi chémie Boguslavovi Buszewskemu.

Holokaust a smrť

Vysokoškolská konferencia bola príležitosťou, pri ktorej si akademici Univerzity sv. Cyrila a Metoda z Trnavy uctili celoživotné dielo dvoch uznávaných profesorov. Prvým z nich je svetovo uznávaný sociológ Zygmunt Bauman. 78-ročný Poliak, pochádzajúci zo židovskej rodiny. Na vlastnej koži pocítil holokaust, ale aj politický nátlak komunizmu. Ten sa ho dotkol natoľko, že emigroval do Veľkej Británie, kde na univerzite v Leedsi pôsobí dodnes. On sám vo svojich dielach spracoval tématiku holokaustu, ale aj fenomén telesnosti, smrti či umierania.

Svet chémie

Nemenej významným teoretikom, no v oblasti analytickej, materiálovej, či supramolekulárnej chémie je Boguslav Buszewski. Profesor, patriaci k najcitovanejším poľským chemikom. Aj ten je od pondelka nositeľmi čestného doktora, teda "Doktor Honoris Kauza".

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy