Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podvodných inzerátov na internete pribúda, takto ich rozpoznáte
Zdielať na

Podvodných inzerátov na internete pribúda, takto ich rozpoznáte

BRATISLAVA / Koncom júna sme poukázali na organizovanú skupinu, ktorá úraduje na známom slovenskom inzertnom portáli. Podvedených ľudí sú desiatky. Napriek tomu, že sa už obrátili na políciu a tá začala konať, podozrivé inzeráty zo stránky nezmizli.

Polícia eviduje 100 podnetov

"Polícia v súčasnosti eviduje v tejto súvislosti vyše 100 podnetov z celého Slovenska," potvrdila trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Podvedených môže byť ale oveľa viac, nie všetci však posunuli vec polícii, nakoľko škoda bola často nižšia ako minimálna suma, pri ktorej už ide o trestný čin.

"Máme momentálne cez 1500 ľudí, väčšina z nich bola podvedených a radíme im ako postupovať, nezverejňujeme inzeráty," hovorí zakladateľ stránok pre podvedených Marián Kekely.

Čo je alebo nie je podozrivý inzerát si môžete pozrieť na stránke sociálnej siete alebo podvod môžete nahlásiť aj na portáli podvedení.sk. Polícii sa už podarilo zadržať hlavy organizovanej skupiny podvodníkov.

"V tejto súvislosti polícia obvinila dve osoby. Ide o dvoch hlavných organizátorov a takisto máme viacero podozrivých osôb," dodala Kredatusová. Jeden z obvinených je vo väzbe a druhý už vo výkone trestu. Obaja majú údajne na svedomí aj inú ekonomickú trestnú činnosť.

Pozor na nízke ceny

Podozrivé osoby pravdepodobne stále pridávajú nové podvodné inzeráty. Údajne už nejde len o mobily či tablety, ale aj o lístky na koncerty alebo oblečenie. Gang podľa polície registroval bankové účty na takzvané biele kone a telefónne čísla na bezdomovcov.

"Už príliš nízka cena môže evokovať, že nejde o čistý obchod a odporúčame neplatiť za tovar vopred, ale až pri jeho prevzatí," doplnila Kredatusová.

Keď ste sa už stali obeťou podobného podvodu, oznámte to polícii aj keď suma neprekročila hranicu 266 eur. Čím vyššia bude škoda, ktorú gang spôsobil, tým vyšší trest im hrozí.

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy