Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto som bránil Busha. Ochrana papalášov očami generála
Zdielať na

Takto som bránil Busha. Ochrana papalášov očami generála

BRATISLAVA / Tento týždeň navštívil Slovensko francúzsky prezident Francois Hollande. Slovensko však v minulosti navštívili aj absolútne svetové špičky ako Bush, Putin, Alžbeta II. alebo Ján Pavol II. Vtedy bezpečnostné opatrenia pripomínali skôr manévre. Porozprával nám o nich bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Ján Packa.

Chránil Busha aj Jána Pavla II.

"Zahraničné delegácie nezvyknú mať žiadne špeciálne požiadavky, nakoľko sú si vedomé, že slovenská ochranka má veľmi vysoké kvality," informuje hovorkyňa MV Lucia Kirinovičová.

Za 30 rokov v službe koordinoval Ján Packa bezpečnosť napríklad pri návšteve pápeža Jána Pavla II. už v roku 1990, neskôr aj v roku 2003 no a nemohol chýbať ani pri najvýznamnejšom summite kedy na Slovensko v roku 2005 prišli americký a ruský prezidenti Bush a Putin.

K pápežovi púšťali masy ľudí

"Bola to historicky najväčšia návšteva a historicky najťažšia úloha za tie roky čo som robil u ochrany," povedal bývalý šéf ochrankárov Ján Packa. Vtedajšiu hlavu Ameriky mohli ľudia pozorovať na Hviezdoslavovom námestí len z istej diaľky. Dôvodom bolo aj pyrotechnické opatrenie.

"Povedali sme si, do 100 metrov nesmie prísť nikto, kto nie je prehliadnutý," pokračuje Packa. Pri návšteve pápeža Jána Pavla II. v roku 2003 nemuseli byť opatrenia až tak prísne ako pri hlave Ameriky. Do pápežovej blízkosti sa mohli dostať masívne davy veriacich.

Za páskou zostali aj novinári

"9 desatín tých ľudí tam ide z náboženského hľadiska, no a možno zvyšok je tam takých špekulačných. Končiac vreckármi a eventuálne nejakým možným útočníkom a psychicky narušenými ľuďmi," dodáva Packa. 

A práve tuto poslednú vyselektovanú skupinu potrebujú ochrankári ošetriť. Podobne to bolo aj pri návšteve britskej kráľovnej Alžbety a jej manžela. V roku 2008 sa okrem iného Jej veličenstvo vybralo medzi ľudí a pozrelo si Tatry. Za páskou však museli miestami ostať aj novinári.

Bezpečnostné opatrenia ovplyvňuje aj politické zázemie v danej krajine. Ochrankári musia vopred poznať aj možné hrozby či operatívne informácie. Tak ako to bolo napríklad aj pri tohtotýždňovej návšteve francúzskeho prezidenta.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy