Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vládni ochrankári. Títo ľudia strážia papalášov
Zdielať na

Vládni ochrankári. Títo ľudia strážia papalášov

BRATISLAVA / Sú vždy blízko našich politikov, či zahraničných diplomatov, pričom sa tvária nenápadne v elegantných čiernych oblekoch. Pripravení zakročiť a chrániť aj vlastným telom. Reč je o takzvaných bodyguardoch a teda v tomto prípade ochrankároch z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Sústredenosť chráni život...

Biela košeľa, kravata, na obleku malý odznak, v uchu vysielačka a vážna tvár. Tvár sústredená na akýkoľvek čo i len najmenší detail, ktorý by mohol naznačiť blížiaci sa problém. Život a zdravie chránenej osoby je pre nich viac než ich vlastný. "A preto by v žiadnej situácii nemali zaváhať ," dodal Radovan Horváth, riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Nezaváhali ani francúzski ochrankári, keď občan v dave nečakane napadol  prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Do troch sekúnd ho ochrankári spacifikovali. Avšak na plnej čiare zlyhali českí ochrankári. Nedávno totiž 26-ročný Čech vystrieľal plný plastový zásobník guľôčok do prezidenta Klausa a potom si pokojne odišiel poskytnúť interview médiám. U nás zatiaľ ochrankári takýto útok riešiť nemuseli. "Som v úrade 20 rokov a zatiaľ sa mi chvalabohu nestalo, že by som musel použiť zbraň," povedal ochrankár z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Výber ochrankárov je prísny

Na bodyguarda nestačí len hora svalov no treba mať aj "filipa" a špeciálne psychologické vyšetrenie. "Musí byť v stálej štátnej službe, musí spĺňať strelecké, fyzické predpoklady, mať diplomatické vystupovanie, ďalej sa vedieť kontrolovať, ovládať a taktiež jazykové zdatnosti," upresnil Horváth.

Ich služby si pochvaľujú politici ako aj zahraniční diplomati na medzinárodných konferenciách napríklad na poslednom summite 20-tich prezidentov v Bratislave či na nedávnej bezpečnostnej konferencii GlLOBSEC, ktorú sprevádzali špeciálne bezpečnostne opatrenia. "Sú to absolútne vynikajúci profesionáli, majú s tým veľké skúsenosti," povedal Martin Káčer, organizátor GLOBESECu.

Mužom sa vyrovnajú

Úrad ochrany ústavných činiteľov netvoria len osobní strážcovia, no aj pyrotechnici, šoféri, ochrana objektov, diplomatických misií, hygienici či ostreľovači. A ak si myslíte že bodyguardom môže byť len muž, ste na omyle.   Žiadna diskriminácia, čierne sako, nohavice a rovnaké podmienky. "I keď je viac mužov ako žien, musím povedať - ženy sa vyrovnajú svojím výkonom chlapom," priznal riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Horváth.

"Skôr si myslím, že žena dokáže prekvapiť tým, že nikto nečaká ,že tá žena patrí medzi tých ochrankárov," dodáva žena, ktorá pracuje ako ochrankárka priamo pre Úrad. Ich služby využíva aj naša prvá dáma.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TASR/Tomáš Halász

Súvisiace články

Najčítanejšie správy