Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Toto je liek na naše problémy, odkazujú Rómovia prezidentovi
Zdielať na

Toto je liek na naše problémy, odkazujú Rómovia prezidentovi

BRATISLAVA / Rómovia boli u prezidenta. Chcú sa totiž cez neho dostať k premiérovi, ktorému vraj už posielali niekoľko listov, no bezvýsledne. A tak hľadajú ďalšiu cestičku cez prezidenta - majú totiž pripravený projekt, ktorý by mal vyriešiť rómsky problém.

Premiér sa vraj s nimi nechcel stretnúť

Rómovia by sa mali podľa prezidenta Ivana Gašparoviča otvorene hlásiť k svojej národnosti. Pripomenul, že na základe výsledkov sčítania ľudu sú prideľované aj dotácie pre národnosti.

Najvyšší ústavný činiteľ si na rokovaní okrem iného vypočul kritiku na činnosť splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka (OĽANO). "Pán Pollák nemá záujem sa s nami stretnúť," posťažoval sa predseda SRÚS František Tanko. Prezidentovi odovzdal kópiu projektu na riešenie situácie Rómov na Slovensku.

Rómsky vajda ako prirodzená autorita

Podľa projektu by Rómovia chceli znova zaviesť postavenie rómskeho vajdu ako prirodzenej autority v rómskej komunite a začleniť ho do štruktúry miestnej samosprávy v obciach s vyšším zastúpením Rómov. Prezident pripomenul, že pri aplikácii takéhoto modelu treba vedieť už vopred vyhodnotiť dosahy jeho zavedenia.

Predstavitelia SRÚS po rokovaní povedali, že na riešenie rómskej problematiky splnomocnenec vlády nestačí. Informovali tiež, že pracujú na návrhoch zákonov, ktoré majú posilniť ústavné práva a zákonné povinnosti Rómov, a 15. mája pôjdu opäť do ulíc. SRÚS by chcela, aby Rómovia začali pracovať aspoň za minimálnu mzdu. Pomôcť by tomu mohla podľa nich rómska pracovná agentúra, ktorú by chceli zriadiť.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy