Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Extrémisti zneužívajú Rómov, tvrdí vláda
Zdielať na

Extrémisti zneužívajú Rómov, tvrdí vláda

BRATISLAVA / Streda už tradične patrí rokovaniu vlády. Jednotlivé rezorty si na rokovanie pripravili 12 bodov. Správa ministerstva vnútra tvrdí, že extrémisti na Slovensku sa snažia zviditeľniť pomocou problematiky rómskej menšiny a robia si tým reklamu.

Extrémizmus a Rómovia

Extrémisti začali na Slovensku vo veľkej miere zneužívať problematiku rómskej menšiny, tvrdí správa ministerstva vnútra, ktorú vzala dnes vláda na vedomie. "Dôvodom je presadzovanie svojich hlavných cieľov, ktoré súvisia so snahou zviditeľniť sa na politickej scéne a zároveň sa medializovať, pričom očakávajú podporu širokej verejnosti," uvádza správa o stave extrémizmu na Slovensku v roku 2012.

Podľa rezortu vnútra v posledných rokoch rozširujú extrémisti svoje členské základne u nás, ale aj viac spolupracujú so zahraničnými subjektmi. Ako príklad uvádza materiál protesty v Poľsku či podporu od členov českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti.

Vlani polícia monitorovala 113 verejných zhromaždení, demonštrácií a pochodov, ktoré organizovali aj prívrženci extrémizmu. "Neoddeliteľnou súčasťou prezentácie extrémizmu sú hudobné koncerty," konštatuje správa s tým, že policajti za minulý rok evidujú 17 koncertov, ktoré organizovali prívržencami pravicového extrémizmu a 13 koncertov ľavicových extrémistov.

Autorský zákon

Medzi ďalšie zaujímavé témy, patrí návrh legislatívneho zámeru autorského zákona. Ide o predprípravu nového autorského zákona, ktorý sa na Slovensku chystá.

Autorský zákon má zabezpečiť "autorom a iným nositeľom práv efektívnejší výkon ich práv a zároveň vyváženie záujmov na strane nositeľov práv a používateľov," uvádza ministerstvo v návrhu. Pri príprave autorského zákona sa ministerstvo chce sústrediť na zlepšenie vymožiteľnosti autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom v prípade ich porušenia.

Streľba na študentov

Okrem týchto bodov sa budeme pýtať ministra vnútra Roberta Kaliňáka na výsledky vyšetrovania inšpekcie ohľadom policajného zásahu proti študentom na diaľnici D2. Inšpekcia tvrdila, že policajti počas tejto akcie pochybili. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy