Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Koniec oblepeným oknám, sú tu elektronické diaľničné známky
Zdielať na

Koniec oblepeným oknám, sú tu elektronické diaľničné známky

BRATISLAVA / Od 1. januára 2015 už nebudeme na čelné sklá osobných áut lepiť nálepky. Poplatok za diaľnicu zaplatíme elektronicky. Zákon potrebný na zavedenie tejto novinky mali na stole poslanci v parlamente.

Daňový poplatníkov to bude stáť 15 miliónov

Už o rok budeme za diaľnice platiť elektronicky. "Cez internet, z obývačky či z garáže, takisto cez mobilný telefón, prípadne na čerpacích staniciach, kde je dnes možné kúpiť diaľničné známky," hovorí hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Rok 2014 budú musieť ešte motoristi lepenie známok prežiť. Potom sa počíta s istým preklenovacím obdobím, kedy budú platiť ako elektronické, tak aj klasické diaľničné nálepky. Národná diaľničná spoločnosť má rok na to, aby zavedenie elektronických diaľničných známok kompletne technicky zabezpečila. 

"Národná diaľničná spoločnosť očakáva zvýšený výber, pri oveľa lepšej efektivite systému, ktorý chceme nastavovať než je súčasne platný," hovorí hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Daňových poplatníkov by táto novinka mala stáť maximálne 15 miliónov eur, čo je porovnateľné so súčasnými nákladmi na výrobu a distribúciu diaľničných nálepiek.

S elektronickými diaľničnými nálepkami majú pomerne bohaté skúsenosti naši susedia v Maďarsku. Tam to funguje už asi štyri roky. "Registrujeme štátneho poznávacie značky do maďarského systému a podľa toho maďarskí policajti vedia, či niekto má alebo nemá zaplatený poplatok," vraví predajkyňa elektronických diaľničných známok.

Veľmi podobne by to malo fungovať aj u nás. Keďže v iných európskych krajinách vyberajú diaľničné poplatky inak, my sa staneme druhou krajinou s takýmto systémom.

Poplatky za známky sa meniť nebudú

"Či sú na diaľnici vozidlá s naozaj platnou diaľničnou známkou budú kontrolovať  stacionárne a mobilné kamery. Nebude teda nutné, aby policajti zastavovali vodičov a na diaľniciach sa tak vytvárali kolóny," dodal Kóňa. 

Dôležitou správou je, že ani po zavedení elektronických diaľničných známok sa diaľničné poplatky meniť nebudú. "Naďalej budú 10 dňové, mesačné a ročné. V roku 2014 a ani 2015 neplánujeme zdražovanie," hovorí na záver Kóňa.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy