Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Toto je Lara (1). Malá hrdinka, ktorá prežila požiar
Zdielať na

Toto je Lara (1). Malá hrdinka, ktorá prežila požiar

SNINA / Ročné dievčatko zo Sniny sa v utorok prvýkrát vrátilo domov - do paneláku, ktorý nedávno horel. 240 ľudí vtedy bojovalo o život v zadymených bytoch, hasiči ich všetkých museli evakuovať. Malá Lara svoj domov opúšťala na plošine. Dve hodiny stálo dieťa na balkóne s mamou a s babkou, až kým ich cez okno nevyslobodili hasiči. Ona aj ostatné deti sú už dnes v poriadku a aj život v paneláku sa pomaly dostáva do starých koľají...

Malú Laru zachránili hasiči na plošine

Ročnú Laru zniesli hasiči na plošine zo šiesteho poschodia. "Báli sme sa. Pozerala sa na hasičov, že majú na hlavách svetlá. Potom začala plakať," hovorí mamina malej hrdinky.

Hasiči vtedy zachránili všetkých 240 obyvateľov. Mnohým museli nasadiť špeciálne dýchacie masky - dokonca aj niekoľkomesačným bábätkám. "Bábätku to nevysvetlíte, jednoducho sme im to nasadili a dýchali," hovorí veliteľ smeny Hasičského a Záchranného zboru v Snine Ervín Škutka.

Starším deťom ale hasiči museli vysvetliť, ako takáto maska funguje, aby sa nezľakli. Po vytiahnutí tejto poistky totiž okamžite začne dovnútra masky prúdiť vzduch. "Boli aj také reakcie, že hneď ju začali strhávať dole, lebo sa zľakli," dodal Škutka.

Lara sa od mamy nepohla ani na krok

S deťmi však hasiči nemali vcelku žiaden problém, nakoniec to zvládli všetky. Lara prišla domov v utorok prvýkrát od požiaru. Dieťa je však podľa slov mamy vystrašené, od mamy sa totiž nepohlo ani na krok.

Nocovať vo svojom byte malá Lara ale ešte nebude. Ľuďom z paneláku požiar veľmi silno zasiahol do životov. Mnohí stále nespia doma, iní sa síce vrátili, no nonstop upratujú. Smradu a sadzí sa ale stále nezbavili a zrejme to tak skoro ani nedokážu.

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy