Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Po požiari bytovky v Snine. Zasadal krízový štáb
Zdielať na

Po požiari bytovky v Snine. Zasadal krízový štáb

SNINA / Panelák podpálili deväťročné deti. Túto šokujúci správu sa dozvedeli obyvatelia bytovky, v ktorej minulý týždeň vypukol obrovský požiar. Hasiči vtedy museli evakuovať všetkých 240 ľudí. Dráma sa pre nich ale neskončila - už 5 dní prespávajú u kamarátov, kolegov či príbuzných. V nedeľu správca zvolal mimoriadnu schôdzu pred panelákom a v pondelok už zasadal aj krízový štáb.

Obyvatelia bytovky sú zúfalí

Obyvatelia bytovky sa po požiari dostali do bezvýchodiskovej situácie. Oheň im zničil byty a pivnice. Čistenie sadzí v kontaminovaných bytoch sami nezvládajú. "Ľudia frflú na to, že nejde teplá voda. Bohužiaľ to bolo spôsobené veľkým plameňom. Sú poškodené potrubia aj ventily," hovorí správca. 

"Zasadal krízový štáb, je potrebné zavolať statika," povedala hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková. Panelák je ale povestný množstvom neplatičov. Ich dlhy už narástli do výšky 35 000 eur. To, že je bytovka v mínuse, môže situáciu skomplikovať ešte viac. Zaplatiť opravy si nemôžu dovoliť.

"Neplatičov je tu 30 a celková suma je 34 700 eur," dodáva správca. Aj keď v paneláku niektoré rodiny od prvého dňa prespávajú, riskujú tým vlastné zdravie. Byty sú totiž podľa odborníka kontaminované.

Niektorí vnútri nocujú kvôli zlodejom

"Primátor navrhol Úradu verejného zdravotníctva, aby premerali hodnoty splodín v bytoch," dodala Mihaliková. Niektorí tu zas nocujú kvôli zlodejom. Deväťposchodový prázdny panelák by ich totiž mohol lákať.

Najviac ich však hnevá to, že k tomuto nešťastiu vôbec nemuselo dôjsť. Podľa polície zaň môžu deti, ktoré sa v pivnici hrali so zápalkami. "Pri vyšetrovaní požiaru boli ako páchatelia zistení traja 9-roční chlapci zo Sniny," dodal prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Z toho jeden z nich býva priamo v paneláku, kde k požiaru došlo. Chlapci sú však maloletí a nie sú  trestne zodpovední.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články