Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Študenti už zarezávajú v školách, tí zo Sniny budú rok pauzovať
Zdielať na

Študenti už zarezávajú v školách, tí zo Sniny budú rok pauzovať

SNINA / V tomto čase si väčšina žiakov chystá tašku do školy, niektorí sa možno učia... Jediní študenti na celom Slovensku, ktorí majú ešte prázdniny sú gymnazisti zo Sniny. Ich školu minulý týždeň bez vysvetlenia zatvorili. Na inú však prestúpiť nechcú, pretože na bilingválnom gymnáziu sa vyučovalo v ruskom jazyku. Teraz im hrozí, že budú rok sedieť doma.

Škola nie je zapísaná v Asociácii

"Ráno vstanem a nič. Každý ide do školy a je mi to také blbé, že každý má čo robiť a ja nič, vkuse doma," opisuje študentka Nikoleta. Keď 2. septembra zostali stáť pred zamknutými dverami gymnázia, do smiechu im nebolo. Zriaďovateľ, ktorý stihol všetko vysťahovať, vrátane školských lavíc, jednoducho školu zatvoril. Gymnazisti sedia už týždeň doma. 

O probléme vie aj ministerstvo školstva. Podľa nich by bolo vhodné, opýtať sa na názor Asociácie súkromných škôl, pod ktorú by gymnázium v Snine malo patriť. Lenže je tu ďalší háčik, škola tu nie je zaevidovaná.

Čakajú do stredy, potom odchádzajú

"Zriaďovateľovi gymnázia by som rozhodne odporúčala lepšie komunikovať s rodičmi," hovorí Saskia Repčíková z Asociácie súkromných škôl. Na bilingválnom gymnáziu bol hlavným predmetom ruský jazyk a aj ďalšie predmety sa vyučovali v ruštine.

Študenti a učitelia si už počas týchto predĺžených prázdnin vytvorili vlastný vyučovací systém. "Učitelia nám zavolajú, alebo my im, že aké máme mať úlohy. Čo si máme zopakovať a doma sa učíme," pokračuje Nikoleta.

Obvodný úrad v Prešove v súčasnosti pozastavil zriaďovateľovi  všetky finančné prostriedky. Ak do stredy nebude jasné, či školu otvoria, žiaci z nej definitívne odchádzajú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy