Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hladina Dunaja má v najbližších hodinách poklesnúť až o 2 metre!
Zdielať na

Hladina Dunaja má v najbližších hodinách poklesnúť až o 2 metre!

BRATISLAVA / Hladina Dunaja v najbližších dňoch poriadne klesne. Nie je to však žiaden dôsledok globálnych zmien. Vodohospodári majú totiž na hrádzi v Čunove naplánovanú jej opravu. Viditeľný pokles sa dotkne najmä rýb a teda aj rybárov, ktorí na tejto rieke lovia.

Pred 4 mesiacmi sa stavali protipovodňové zátarasy

Pred štyrmi mesiacmi ľudia stavali protipovodňové zátarasy a na Dunaji všemožne bojovali s tisícročnou vodou, dnes je to tu presne naopak. Voda bude historicky klesať. Jeho hladina pôjde dole možno až o dva metre.

Vodohospodári totiž plánujú opravu prívodného kanála. Ten má totiž trhliny, ktoré vraj nie sú nebezpečné, no treba ich opraviť. Pokles hladiny je preto nevyhnutný. "Trhliny spôsobili zrejme nejaké neznáme lode v nočných hodinách," hovorí hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Toto obmedzenie sa dotkne najmä rybárov. Tí si budúci týždeň na Dunaji ryby nezachytajú. "Začína to dňom 14.10.," hovorí ichtiológ SRZ Emanuel Seemann. Zákaz bude platiť v revíroch po celom toku Dunaja. Rovnako to platí aj pre ramená v okolí rieky. 

"Začína na úseku Mliečna. Nesmie sa chytať na jarovecko-rusoveckej sústave ramien, na ramene Zuzana. Nesmie sa chytať na ramene Ovsište," dodáva Seemann. 

Môže takýto výrazný pokles hladiny uškodiť rybám?

"Tá voda je menšia a tie ryby sú v kope a to láka ľudí," vysvetľuje člen rybárskej stráže na Dunaji Milan Kapusta. Práve preto sa bude rybárska stráž spolu s políciou na revíroch s dočasným zákazom lovu pohybovať nonstop.

Podľa skúseného ichtiológa by tento výrazný pokles hladiny rybám v Dunaji ublížiť nemal. Ak by aj ostali uviaznuté na plytčinách, ktoré sa môžu vytvoriť, sú im pripravení pomôcť. Podobne ako to bolo krátko po povodniach. Toto obmedzenie bude platiť presne týždeň. Potom sa všetko vráti do starých koľají.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články