Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vypustia Dunaj. Chráňte si svoj majetok!
Zdielať na

Vypustia Dunaj. Chráňte si svoj majetok!

BRATISLAVA / Minulý rok, keď vodohospodári umelo znížili hladinu Dunaja, aby mohli vyslobodiť tlačný remorkér, na asfolto-betónovom tesnení objavili dve vážne trhliny. Na ľavom aj na pravom brehu a pretože tlak vody by ich mohol roztláčať, musia byť opravené čo najskôr. Dunaj teda opäť čaká vypúšťanie.

Zastavia plavbu

14. októbra vypustia Dunaj, potom prebehnú opravné práce no a 20. októbra začnú Dunaj napúšťať. Okrem toho, že bude v tomto čase zastavená plavba, môže toto vypustenie narobiť šarapatu najmä majiteľom lodí a hausbótov.

Hladina Dunaja sa pri Gabčíkove zníži až o 2 a pol metra a môže nastať naozaj nepríjemná situácia. Na miestach ako napríklad v Jaroveckom ramene, kde je voda nižšia sa Hausboty môžu ocitnúť na blate. Keď sa 20. októbra voda opäť zodvihne môže to spôsobiť škody.

Hrozia škody

"Mnohí majitelia hausbótov sa môžu ocitnúť priamo na dne Jaroveckého rameno. Je potrebné zabezpečiť všetky opatrenia aby neprišlo k poškodeniu ich majetku. Ak poškodia vodohospodársky majetok, bude to na ich vlastné náklady," upozorňuje hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Lode a hausbóty si preto ich majitelia musia zabezpečiť sami, aby neprišlo ku škodám. Oprava ako aj zníženie hladiny je v kompetencií Slovenského vodohospodárskeho podniku. Pre majiteľov hausbótov platí, že počas opravy by mali mať na svojich plávajúcich obydliach stály dozor pre prípad, že by bolo potrebné s ním manipulovať.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy