Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podvodný predaj áut. SIS informácie nevyvrátila ani nepotvrdila
Zdielať na

Podvodný predaj áut. SIS informácie nevyvrátila ani nepotvrdila

BRATISLAVA / Prípad údajného zamestnanca Slovenskej informačnej služby naďalej sledujeme. Do redakcie sa nám ozvali ďalší, ktorých podviedol a svorne tvrdia, že ani to ešte nie je koniec. Právnici zároveň poukazujú na vlažný prístup polície k tomuto prípadu. Polícia totiž trestné oznámenia odmietla.

"SISkár" podviedol viacerých

Za výhodnú cenu ponúkol autá. Sám inicioval vyplatenie sumy pred notárom. Problémy prišli po uplynutá 40 dňovej lehoty, kedy mal autá dodať. Keď sa poškodení domáhali aspoň peňazí, svorne tvrdia, že sa im vyhrážal. Najprv so psom, potom hrozil kamarátmi.

Len tí oklamaní, čo o sebe navzájom vedia, dali spolu Lákášovi viac ako 30 000 eur. Všetci spoločne sa obrátili na políciu. Tá to nespojila, skôr naopak. Odkázala ich na občianskoprávne konanie.

Dvom z piatich už odpovedali. Ďalší traja predpokladajú, že od polície dostanú tú istú odpoveď. "Preskúmanie oznámení preukázalo, že nie je dôvod na začatie trestného stíhania a vec nemôže byť v zmysle zákona posudzovaná ako trestný čin alebo priestupok," potvrdila hovorkyňa Krajského policajného zboru v Bratislave Karina Považanová. 

Poškodení podávajú sťažnosť na postup polície. Za pravdu im dávajú aj právnici. Tvrdia, že je to jednoznačne podvod. "Domnievam sa, že tu treba dôkladnejšie skúmať okolnosti prípadu, ktoré by mohli odhaliť skutočný úmysel páchateľa," tvrdí právnik Peter Lukašek.

Mladík na výzvy stále nereaguje

Robil to opakovane, už na začiatku vedel, že autá nedodá, písomne dokonca zmluvou uznal svoj dlh. Ani toto všetko polícii nestačilo. "Dozor nad dodržiavaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní vykonáva prokurátor," píše sa ďalej v stanovisku polície.

O prípade už vie Slovenská informačná služba, prokuratúra aj polícia. Poškodený však stále nemajú ani autá ani svoje peniaze. "SIS si aj vaším prostredníctvom dovoľuje upozorniť občanov, aby nenaleteli podvodníkom, ktorých opisujete vo Vašej reportáži," povedal hovorca SIS Branislav Zvara. Priestor na vyjadrenie sme ponúkli aj mladíkovi, ten však už druhý deň na naše výzvy nereaguje.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy